сряда, 14 юни 2023 г.

Слави Трифонов поиска връщане на ветото срещу Северна Македония

  

                         Снимка: Булфото

Трябва веднага да се върне ветото спрямо Северна Македония за нейното приемане в Европейски съюз, написа във Фейсбук лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов.

Коментарът му е повод вчерашния побой над председателя на сдружението на българите "Шемето" в Струга Бекир Кадриески.

"Докато в България се опитва да заработи едно срамно политическо мнозинство и едно срамно политическо правителство, в Северна Македония пребиха поредния българин. Щях да кажа "северномакедонец с българско самосъзнание", но самото изричане на тези думи ме кара и мен да се чувствам срамно. Интересното е, че партиите, които съставляват срамното политическо мнозинство в момента в България, гласуваха заедно за отпадането на ветото над Северна Македония за членство в Европейския съюз. Явно тогава се е зародило тяхното политическо единство. И те са виновни, за това, че в момента в Северна Македония палят, рушат и пребиват българи и това нещо няма да спре с декларации в парламента, политическо дърдорене и взаимни обвинения", коментира лидерът на ИТН.

Според Слави Трифонов "трябва веднага да се върне ветото спрямо Северна Македония за нейното приемане в Европейски съюз", защото . "такава държава с такива хора нямат място в Европейския съюз и ценностите, които налага Европейския съюз на своите граждани".

"Ако това не се случи, всички злодеяния в Северна Македония ще продължат, никакви декларации няма да ги спрат. Единственият начин е тези хора да бъдат изолирани. Тяхното място не е в Европейския съюз", категоричен е Слави Трифонов.

Вчера председателят на Сдружението на българите "Шемето" в Струга беше нападнат от неизвестни лица на публично място в града. Те започнали да го обиждат, като го наричали "мръсен българин" и му нанесли удари в корема. Случаят у нас предизвика остра реакция сред политиците и се пренесе в парламента днес, а "БСП за България" предложиха проект на декларация, която да бъде приета от цялото Народно събрание, с която България ясно да заяви, че категорично осъждаме подобни случаи и реагираме остро на тях. Предстои да бъде входирана в НС.

Междувременно днес министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски съобщи, че нападателят на Бекир Кадриески е установен и задържан, а МВнР на РСМ призова "за въздържане от предварителни квалификации до пълното изясняване на случая".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата