вторник, 13 юни 2023 г.

Никола Минчев след свалянето на Гешев: Прави впечатление, че процедурата беше скоростна

 

Направи впечатление, че процедурата по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев беше скоростна. Това заяви пред bTV депутат Никола Минчев от ПП-ДБ, след като за първи път в историята на България съдебните кадровици предлагат предсрочно отстраняване от поста на главния прокурор. Това се случва с 16 гласа "за" и четири гласа "против" вчера.

ВСС изпрати на Радев решението си за освобождаването на Гешев.

"Ако се направи сравнението между настоящата процедура и предходните искания, които бяха за предсрочно освобождаване на Иван Гешев, доста сериозно е разминаването в поведението на кадровия ни орган. Всъщност това мнозинство, което го избра през 2019 г., след това застана зад него по време на исканията за предсрочно освобождаване, които бяха подадени с доста сериозни аргументи, и се отнасяше доста подигравателно на моменти, сега вече застана доста твърдо срещу Гешев", коментира Минчев.

По думите му действията на ВСС говорят за променена политическа конюнктура.

"Промениха се политическите обстоятелства, които могат да оказват влияние на висши магистрати, да оказват влияние на членове на Висшия съдебен съвет. Така че те да обърнат разсъжденията си и действията си спрямо Иван Гешев", добави той.

Според него самото освобождаване на Иван Гешев е добро начало на съдебната реформа.

"Това може да е само началото в никакъв случай не е краят. Добре че Иван Гешев, който иначе беше непригоден за този пост от самото начало, не изкара целия си мандат. Той все още не го е напуснал, тъй като чакаме разбира се и указа на президента", обясни Минчев.

Според него и главният прокурор е проявил доста голяма активност в последно време.

"Направи и впечатление, че Иван Гешев, откакто беше поискана публично неговата оставка и от брифинга на 15 май, той започна да проявява някаква хиперактивност, която се различава коренно от това, което наблюдавахме в предходните три години и половина. Тази негова новопоявила се активност се изрази в искане за снемане на доста имунитети на народни представители", коментира още Никола Минчев.

По думите му промяна в поведението на Гешев говори за променена политическа конюнктура.

"Той също говори на онзи брифинг, че се чувства предаден от ДПС, какво означава това? Не смятам за нормално да си говори с политическите партии, в рамките на институционалните отношения го разбирам да има някакъв диалог, но не разбирам какво означава той да се чувства предаден от политическа партия", заяви Минчев.

Според него Кирил Петков може би ще си даде имунитета доброволно, който му бе поискан от Гешев.

По-добре обаче било първо парламентарна комисия да се запознае с всички факти и обстоятелства. Това вероятно ще се направи и за останалите депутати, чиито имунитети са поискани от главния прокурор.

Радев да издаде указа за Гешев до края на седмицата, заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков пред Нова телевизия

Президентът Румен Радев трябва да даде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор до края на седмицата, освен ако не се опитва да излезе от реалните си правомощия. Това заяви в предаването "Здравей, България" съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Петков заяви, че се надяват да няма следващ главен прокурор. "Промяната в Конституцията да доведе до резултат, че няма такава длъжност в България, за да се освободи България от задкулисните зависимости и да се стигне до нормална институционална правова държава", заяви Петов в предаването "Здравей, България".

Групата на Европейския парламент за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права се събира на извънредно заседание тази сутрин в Страсбург, за да обсъди обстановката в България. Очаква се в закритото заседание да участва главният прокурор Иван Гешев.

На заседанието ще присъства и заместник -министъра на правосъдието Емил Дечев. Евродепутатите от групата очакват да бъдат запознати с последните събития, свързани с върховенството на закона у нас.

Тази подкомисия на ЕП към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи постави България под наблюдение от 2020 година. На закрито заседание в Брюксел миналата година бяха изслушани главният прокурор Иван Гешев и тогавашният премиер Кирил Петков. Участници в подкомисията посетиха нашата страна през 2021 г. и се предвижда отново да бъдат у нас тази есен.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата