събота, 17 юни 2023 г.

Берлускони, който знаеше сценария на живота

 

Тази седмица Италия изпрати Силвио Берлускони с почести. Най-дълго управлявалият страната след войната политик почина на 86 години и остави след себе си живот, който може да изпълни страниците на поне два рафта с книги, кадрите на цял фестивал с филми, епизодите на сума ти сериали, както още еуфоричните речи на почитатели и гневните тиради на критици и недоброжелатели за години напред.

Едно е сигурно - вече не ги произвеждат такива

Берлускони бе продукт на следвоенна Италия, но в неговия изключителен път към вулканичния връх прозират контурите на епос от Древен Рим. Берлускони беше обичан и мразен Император на публичното въображение. Наскоро един коментатор сподели, че той е заслужавал повечето критики за разгула с младите жени и съмнителните връзки с мафията, за схемите и арогантността, за гаргантюанското си его и апетит за признание, но въпреки всичко е бил "последният държавник на Италия". Изобщо не е сигурно, че днешна бюрократична Европа е способна да произведе подобен персонаж.

За Берлускони ще се говори тепърва като за културно явление, а после за като за политическо. Това улови и маестро Сорентино в своя епос "Loro". Филмът представя Силиво през обожанието и разочарованието на околните, на другите. Той е мъж, магнат, вожд, мит, човек-скандал. Някъде там на яхта, средиземноморска вила или в класически дворец, но винаги в устите на хората.

Филмът критикува крайностите на Берлускони без да се превръща в морална лекция. Сорентино не сочи с пръст, той показва плод на почвата в Италия - древна и мистична, описана от неговия идол Фелини в шедьоври като "Сладък живот". Именно тази феерична фреска за хедонизма на Рим от 60-те предвещава явления като Берлускони. Нищо, че Силвио е от Милано.

Берлускони не просто знаеше сценария на живота. Той го пишеше. С медийна империя и политическа власт, с печално известните партита "Бунга-бунга", с постоянните скандали, падения и възходи, пише dir.bg. Всеки път, когато критиците му смятаха, че са приключили с него и той няма да се съвземе, Берлускони се изправяше, излизаше от поредната невъзможна ситуация, влизаше във властта и доказваше на враговете си, че под италианското слънце няма човек с по-велик апетит за успех. Но Берлускони отдавна беше и световна фигура, знаменитост, модел за подражание и отвращение, в зависимост от светогледа.

Веднага след смъртта му в пространството отново започнаха да се разпространяват прочутите му реплики, неподлежащи на одобрение от режима на политическа коректност. Дори месеци преди да си отиде от този свят той бе нахлул за пореден път в заглавията с обещанието си да зарадва играчите на отбора си "Монца" с "цял автобус проститутки", ако победят тим от Серия А на терена.

Той бе определил Барак Обама като "онзи със слънчев загар" , той се радваше на подаръка на Путин за рождения си ден - 20 бутилки с водка и "много сладко писмо". На него се приписва репликата: "Когато питали жените дали искат да правят секс с мен 30% отговарят с "да", а останалите 70% казват - "Какво, пак ли?"

Същият Силвио бил рекъл, че Меркел не става за креватни упражнения, но с доста по-груби думи, разбира се

Феминистки се възмутиха и след като той сподели, че жените трябва да са щастливи, когато се опитват да ги съблазнят. Силвио се опита да съблазни целия свят. Никога не беше достатъчно. Наричаха го "Кавалера", но и "Папи". Архетипен образ от недрата на историята и човешкия порив към повече, повече и после още повече. Адио, Силвио!

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата