неделя, 18 юни 2023 г.

Русия съобщи за ожесточени сражения в Украйна

 Украински войник се прицелва в руски позиции в превзетото село Благодатне в Одеска област 

Русия днес съобщи за ожесточени боеве на три места по фронтовата линия в Украйна, ден след като прие африканска мирна мисия, която не успя да предизвика ентусиазъм нито в Москва, нито в Киев, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Представител на назначените от Русия власти каза, че украинските сили са превзели селището Пятихатки в Запорожка област и се окопават там, под огъня на руската артилерия.

"Вълнообразните" офанзиви на врага, въпреки огромните загуби, дадоха своя резултат", заяви той в социалната мрежа Телеграм.

Украйна започна контраофанзива по-рано този месец, за да си върне контрола върху територии, завладени от руските сили.

Руското министерство на отбраната не спомена Пятихатки в ежедневната си сводка, в която съобщи, че силите му са отблъснали украински атаки на три участъка от дългата 1000 километра фронтова линия. В отделно съобщение на войсковата групировка "Изток" на руската армия се казва, че Украйна не е успяла да превземе селището.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди информацията за обстановката на фронта от независими източници.

Засега няма коментар от страна на Украйна, която миналата седмица каза, че е превзела друго селище наблизо - Лобковое, както и редица селища източно от него. Украински официални представители са наложили информационно затъмнение, за да за подпомогнат оперативната сигурност, но твърдят, че Русия е понесла много по-големи загуби от Украйна.

Служител от регионалните власти каза, че украинските сили са унищожили голям руски склад за боеприпаси в окупираната Херсонска област.

Според британското разузнаване най-ожесточените боеве се водят в югоизточната Запорожка област, около Бахмут и в Донецка област.

Руският президент Владимир Путин, който рядко коментира хода на войната, даде две необчиайно подробни интервюта миналата седмица, в които иронизира украинската офанзива и каза, че силите на Киев "нямат шанс", въпреки че наскоро са получили нови западни танкове.

Коментарите му изглежда са имали за цел да успокоят руснаците в критичен момент на продължаващия от почти 16 месеца конфликт, когато Украйна се опитва да преодолее продължаващата от месеци безизходица на фронта и да си възвърне контрола над територията, която остава под руски контрол, посочва Ройтерс.

Междувременно еврокомисарят, отговарящ за промишлеността, Тиери Бретон каза, че Европейският съюз ускорява доставките на оръжие за Украйна в подкрепа на контраофанзивата на страната срещу руските сили. 

"Ще увеличим усилията си за доставка на оръжия и боеприпаси - това е война с висока интензивност, в която те играят решаваща роля", заяви Бретон в интервю за френския ежедневник "Паризиен" във връзка с обещанието за доставка на милион големокалибрени боеприпаси през следващите 12 месеца.

"Подготвяме се войната да продължи още няколко месеца или дори по-дълго", добави еврокомисарят.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова миналия четвъртък съюзниците на Киев да положат всички усилия, за да да осигурят повече оръжия и боеприпаси.

Мисията на африканските лидери

Делегацията на африкански лидери призова Владимир Путин да започне мирни преговори с Украйна по време на среща с руския лидер в Санкт Петербург вчера.

"Бихме искали да Ви приканим да започнете преговори с Украйна", каза пред Путин Азали Асумани, президентът на Коморските острови и ротационен председател на Африканския съюз, според руската агенция Интерфакс.

Южноафриканският президент Сирил Рамапоса заяви: "Убедени сме, че е дошло времето двете страни да започнат преговори и да прекратят тази война".

Делегацията включи представители на Египет, Сенегал, Замбия, Република Конго и Уганда, като обяви, че е изработила план от 10 точки като част от мирната си инициатива.

Разбра се, че африканските лидери не са предавали никакво послание на Путин от украинския му колега Володимир Зеленски.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата