сряда, 14 юни 2023 г.

Италия се сбогува с четирикратния бивш премиер на Италия Силвио Берлускони / video live

  

Италия се сбогува с четирикратния бивш премиер на Италия Силвио Берлускони. В катедралата на Милано започна траурната церемония.  Днес в цяла Италия е ден на национален траур. Заради кончината на Берлускони пък парламентът преустанови работа за цялата седмица.

Траурната церемония започна в 15 часа италианско време, като в храма са допуснати само 2000 души, за журналистите няма отделено място. Отвън се намират хиляди почитатели на Берлускони, които от ранни зори се стичаха тук. Случващото се в катедралата може да се наблюдава на огромни екрани инсталирани на площада пред нея.

Берлускони почина в понеделник в болницата "Сан Рафаеле" в Милано след заболяване от левкемия. Погребението е с държавни почести.

На церемонията, ръководена от архиепископа на Милано Марио Делпини, присъстват държавният глава Серджо Матарела и премиерът Джорджа Мелони. 

Тук са и председателите на двете парламентарни камари Иняцио Ла Руса, председател на Сената, и Лоренцо Фонтана, председател на Камарата на депутатите.

Присъстват и бившите премиер Марио Драги и Матео Ренци, бившият премиер и настоящ еврокомисар по икономическите въпроси Паоло Джентилони, вътрешният министър Матео Салвини, външният министър Антонио Таяни, лидерката на Демократическата партия Ели Шлайн. Отсъства бившият премиер Джузепе Конте, от антисистемното Движение 5 звезди. Не е ясно дали присъства бившият премиер Романо Проди, чиято съпруга почина внезапно вчера.

Присъстват и още много други представители на италианските политически, социални, културни и медийни среди.


От семейството на Берлускони, освен петте му деца и брат му, на церемонията присъстват и бившата му втора съпруга Вероника Ларио и последната му годеница Марта Фашина, както и бившата годеница на Берлускони - Франческа Паскале.

За погребението дойдоха и премиерът на Унгария Виктор Орбан и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, както и премиерът на Албания и президентът на Ирак.

Според италиански медии Берлускони е поискал да бъде кремиран, а после урната с праха му ще бъде погребана в луксозното му имение в Аркоре край Милано.

Днес в деня на погребението му петте деца на Берлускони - Марина, Пиер Силвио, Барбара, Елеонора и Луиджи - публикуваха общо изявление, в което казват, че техният баща ще продължи да живее чрез тях и му благодарят за любовта, с която ги е дарил.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата