четвъртък, 22 юни 2023 г.

Пригожин обвини Шойгу: Згубихме големи територии

  

Собственикът на руската частна военна компания (ЧВК) "Вагнер" Евгений Пригожин обвини днес военното ръководство на страната, че лъже и крие реалната ситуация на фронта в Украйна, предаде ДПА.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов сервират "небивалици" на президента Владимир Путин с надеждата, че "лъжите" трябва наистина да са безобразни, за да може Путин да им повярва, каза Пригожин в аудиопослание в Телеграм.

Украинските сили вече са постигнали значителни успехи, каза шефът на "Вагнер".

"Изгубихме големи територии", каза Пригожин и допълни, че загубите в редиците на руската армия също са големи, а "колосални проблеми просто се скриват".

От друга страна, руското военно ръководство съобщава за значителни загуби и унищожена техника на украинската армия, без да представя доказателства, допълва собственикът на "Вагнер", пише БТА.

Пригожин неведнъж е обвинявал Шойгу и Герасимов в некомпетентност. За пореден път наемническият ръководител призова за спешна мобилизация, за да се избегне военно поражение за Русия, отбелязва ДПА.

На свой ред, на среща с Путин днес, Шойгу отново съобщи за загуби от украинска страна, включително много западни танкове. Темпото на контранастъплението на Киев вече се е забавило след 16 дни активни действия поради загубите, каза той, цитиран от агенция "Интерфакс".

Въпреки това украинските въоръжени сили все още имат голям потенциал, призна руският министър на отбраната.

По-рано Киев също заяви, че офанзивата напредва по-бавно, отколкото се е надявал. Днес Шойгу каза, че в момента врагът се прегрупира, за да се подготви за нови атаки.

На въпрос на Путин за възможните рискове за руските въоръжени сили от западните доставки на тежки оръжия за Киев, Шойгу отговори: "Не виждаме тук никакви заплахи, отчасти защото сме в процес на формиране на резерви."

Руският министър на отбраната каза още, че до края на този месец ще бъде сформирана "резервна армия" от над 3000 единици бойна техника, но не даде подробности. В момента обаче няма нужда от спешно изпращане на фронта на доброволци, които сега преминават военно обучение, добави в същото време Шойгу.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата