четвъртък, 15 юни 2023 г.

Президентът подписа указа за освобождаване на главния прокурор

  

Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев, съобщиха на сайта на президента.

"Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България", гласи съобщението.

В понеделник в отсъствието на главния прокурор, който беше в Страсбург, Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува за предсрочното прекратяване на мандата му. За отстраняването на Гешев гласуваха 16 от членовете на ВСС. Против бяха четирима - Олга Керелска, Евгени Иванов, Вероника Имова и Пламен Найденов. Севдалин Мавров от съдийската колегия напусна заседанието преди края му.

Висшият съдебен съвет прекрати мандата на главния прокурор заради уронване на престижа на съдебната власт заради думите "политически боклук" след дълги дебати.

По конституция президентът няма срок за подписване на указа. Междувременно в публичното пространство се появиха коментари, че той не трябва да го прави, докато Конституционният съд не се произнесе по делото, образувано по искане на Иван Гешев срещу промените в съдебния закон, с които мнозинството за отстраняване на главния прокурор беше намалено от 17 на 13 гласа.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата