четвъртък, 22 юни 2023 г.

Молбите за помощ след наводненията са за над 500 млн. лв., а бюджетът - само 80 милиона

  

Към момента сумата, която отделя държавата за бедствия, е в пъти по-малка от подадените заявления за финансова помощ след последните наводнения в Северозападна България, стана ясно от изслушването в парламента на вътрешния министър Калин Стоянов, който е и председател на Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

Искания за предоставяне на финансова помощ са постъпили от общините Берковица, Георги Дамяново и Мездра. Парите трябват за аварийни ремонти на улични настилки, възстановяване на водопроводи, пътни участъци, подпорни стени, каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на изслушване в парламента. В началото министърът направи уговорката, че кметовете на всички населени места, с които е говорил, са го помолили да не политизират темата с наводненията.

От цялата сума за бедствия за годината в размер на 80 млн. лв., отпускана от държавата, до момента са похарчени над 63 млн., а исканията за средства от потърпевшите общини след последните наводнения възлизат на над 500 млн. лв.

"Искания за финансиране могат да постъпват в тримесечен срок, поясни министърът. Сумата за целеви разходи за преодоляване на бедствия, която е заделена в бюджета за тази година, е 80 млн. лв. До момента са разпределени малко над 63 млн. лв.

Сумите, които се оформят след подадените молби в комисията, надвишават в пъти бюджета, и то само до датата 5 юни. Исканията са 859 и възлизат на 518 млн. лв., стана ясно от думите на Калин Стоянов.

"От тях - за осигуряване на безопасна проводимост и коригиране на речни легла и дерета - 275 млн. лв., за възстановяване на пътната инфраструктура - 150 млн. лв., за геозащита - 30 млн. лв., за възстановяване на хидротехнически съоръжения, отводнителни канали и водоснабдителни системи - 35 млн. лв., за възстановяване на молитвени храмове и сгради с административно, културно, образователно, здравно и друго предназначение - 14 млн. лв., за възстановяване на извършени разходи за спасителни и неотложни аварийно-възстановително работи при овладяване на бедствени положения и кризисни ситуации - 10 млн. лв., подготовка за реагиране при бедствия и превенция на риска - 3 млн. лв., уточни министърът.

"С новия бюджет ще има отпуснати допълнително 50 млн. лв., съобщи Стоянов и добави, че финансовият министър Асен Василев му е обещал това.

Комисията е дала заявка и за повече средства за бедствия през 2024 г., именно заради големите суми от искания за покриване на щетите, които изискват стократно повече средства.

"63 милиона за три месеца е страшно голяма сума", изрази недоумение депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. "63 милиона е много голяма сума, нека проверим къде са отишли тези пари. Това са публични средства", каза депутатът, като насочи упрека към служебното правителство. Ананиев настоя Калин Стоянов да направи проверка как са харчени парите.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова пък призова министъра да сложи ред в хаоса с язовирите и тяхното стопанисване, като превенция пред наводненията. Нинова апелира да спре отдаването на язовирите на концесия. "Не давайте язовирите на концесия, това е държавна собственост, има отношение към националната сигурност", призова Нинова. И добави, че трябва да се възстановят напоителните системи.

Лидерът на парламентарната група Тошко Йорданов добави, че разбира, че Стоянов е нов министър, но подчерта, че изглежда нелепо министърът да говори само за "описване на щети".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата