сряда, 21 юни 2023 г.

Младите искат заплата над 4000 лева

 istock 

Младите българи знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1000 лв. те определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4000 лв. (след данъци).

Това показва проучване на JTN за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план.

Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са между 14% и 36% по-малки от тези на мъжете.  
           
Адекватната заплата е посочена като най-важен фактор за комфорт на работното място от 68% от анкетираните. След това идват приятната и приятелска работна среда (45%), добър баланс работа – личен живот (43%) и гъвкаво работно време (41%).  Всеки втори от анкетираните твърди, че би се завърнал да живее в родния си край, ако му бъде предложено адекватно работно място. 43% от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители, а 26% твърдят, че предпочитат да са инфлуенсъри пред работа на заплата.

Резултатите недвусмислено показват, че огромното мнозинство (92%)  виждат следващите си 5 години в България. Много от тези хора имат близки на различни позиции и в България и извън и виждат какво е постижимо за българи в чужбина и за българи в България. В днешно време немалко работодатели предлагат различни варианти за живот в друга държава, работа от различни държави в различен момент. Оттам идва и все по-осъзнатата борба за лично утвърждаване чрез по-добро образование, повече работа и активно развиване на кариерата. 

Прави впечатление, че запитаните до 35 годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 79% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 51% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Две трети от анкетираните не считат, че образованието гарантира намиране на добра работа в България.

По отношение на личния си живот 78% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (45%) и стабилност на доходите (46%). В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие – 65% определят като най-важен фактор обичан човек до себе си, 47% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 46%, а финансовата стабилност е най-важна за 35% от анкетираните.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата