четвъртък, 15 юни 2023 г.

Със спор на кои ученици да дадат по 300 лв, депутатите удължиха бюджетните закони

  

Депутатите приеха окончателно удължаването на трите основни бюджета - на държавата, на общественото осигуряване и на Здравната каса. Т.нар. удължителен закон за бюджет за тази година ще се прилага до не по-късно от 31 юли т.г., когато трябва да бъде приет редовният бюджет. 

Със законопроекта за удължаване се осигурява възможност за плащанията, заложени в останалите нормативни уредби, в включително и за ръст на пенсиите от 1 юли. Също така се забранява използването на парите в Сребърния фонд за покриване на текущи нужди, но европарите могат да се използват целево. 

Министерството на финансите не подкрепи предложението общините да могат да харчат по-голяма част от бюджета си, но поиска да ползват пари от фискалния резерв. След като се изхарчват пари от него, ще се възстановяват при получаване на приходи от данъци.

От 1 юли 2023 г. се определя минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст в размер на 523,04 лв. и максимален размер на гарантираните вземания в размер на 1950 лв.

Минималният размер на основната заплата за най-ниската длъжност, предвидена за заемане от държавен служител по чл. 68 от Закона за държавния служител, ще е в размер на 780 лв. 

Пенсионерите с трайно намалена работоспособност ще получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната пенсия за старост. 

Спорната точка: Да получават ли всички ученици до 4-и клас еднократна помощ 

Еднократната помощ за ученици, записани във втори, трети и четвърти клас (по чл. 10а от Закона за семейни помощи за деца) за следващата учебна година - 2023/2024 г., ще е в размер на 300 лв., решиха депутатите. От БСП настояха за тази подкрепа да няма доходен критерий, а това се оказа и най-спорната точка.

От ПП-ДБ застъпиха тезата, че не трябва да има "раздаване на калпак", срещу което се обявиха от БСП и "Възраждане". 

"Няма смисъл и логика да се дават на всички граждани, трябва да има подоходен критерий. Има ли смисъл на всички деца да дадем по 300 лв.? Защо хората с високи доходи като народните представители, трябва да получават тези пари. Трябва да ги получават хора, които са наистина бедни и имат нужда от тях. Не може да правим социална политика за цял един народ, това не е ефективно", обясни Мартин Димитров от ПП-ДБ. 

Според Цончо Ганев от "Възраждане" изказването на Димитров не е направило добро впечатление. "Говорите за европейските практики, колко са добри и полезни, а го прилагате само, когато ви изнася. Вие да говорите за критерии при положение, че давахте компенсации за литър гориво на калпак, не е редно. Див популизъм е това, не ви прави чест. Това цялото нещо не отговаря на европейските практики", посочи Ганев. 

"Присъстваме на пълен фарс. Между първо и второ четене Венко Сабрутев и Георги Ганев са предложили това, което и БСП за децата. В комисията това предложение беше отхвърлено, а на ПП-ДБ мина. Сега хора от тази коалиция разгромиха това предложение, смазаха го. Това е пълен абсурд, оттеглете го, махнете го, като не ви харесва. Какви са ви намеренията? Правите същите предложения като БСП, а после ги громите", възмути се Ганев. 

"За нас има теми, по които трябва да се търси подоходен критерий. Има теми, по които не може да се прилага тази безчовечна икономическа ефективност, така бих я нарекъл. За нас всички деца са равни, не трябва да ги делим на богати и бедни. Сякаш богатите и с по-високи доходи, които също плащат данъци в държавата, нямат правото веднъж да почувстват някаква конкретна помощ от страната", коментира Кристиан Вигенин

Той призова да се помисли как тази помощ да бъде представена така, че да са сигурни, че те ще отидат по предназначение. "Нека да не делим хората и децата и да дадем шанс на всяко дете да се почувства равно, и да има равен шанс, независимо от статуса на родителите си", отправи апел към колегите си още той. 

"Мога да ви уверя, че семействата с по-високи доходи, не са хора, които са го постигнали със социални помощи. Това са хора, които са постигнали висок стандарт на живот със своята предприемчивост. Обаждат ми се и ми казват, че на тях не са им необходими, а молят да бъдат насочени към най-нуждаещите се", коментира Андрей Гюров от ПП-ДБ. 

Съпартиецът му Манол Петков призова народните представители да помислят за направата на повече детски градини, тъй като от това се нуждаели най-много децата, "не толкова от пари".

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС заяви, че помощите трябва да бъдат насочени към децата, и да е сигурно, че децата получават всичко необходимо за учебния процес.

Бившият образователен министър и настоя депутат от ГЕРБ-СДС Красимир Вълчев заяви, че всеки един родител може да кандидатства за еднократната финансова помощ. Няма никаква причина в удължителния закон за бюджета да се регламентира размерът на помощ. Това, което правите в момента е политически маркетинг, с която партиите да се хвалят, че са гарантирали размера на помощта, изтъкна Вълчев. 

В крайна сметка бе решено, че помощ от 300 лева на година ще има за всички родители на деца във втори, трети и четвърти клас.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата