вторник, 13 юни 2023 г.

От 1 юли посещението на Пантеона в Рим вече ще се заплаща

 

От 1 юли входът в Пантеона в Рим ще стане платен и ще струва 3 евро, обяви италианският министър на културата Джулиано Санджулиано, според когото музеят е посещаван всяка година от над 9 млн. души.

По този начин държавата ще получава 27 млн.евро. 15 на сто от тях ще отиват за бедните, а с останалите средства ще се финансират дейности по поддръжката на музея.

Според министъра е логично да се плаща за посещението на Пантеона, защото това е практика и на много места в Европа, които предлагат много по-малко на посетителите.

"Швеция, която не изискваше пари за музеите си, от тази година ги направи платени за гражданите. Това е начин и те да се образоват. Мотивът е и от етична гледна точка - нещо, което си струва, трябва да се плаща", убеден е Санджулиано.

Министърът обяви и друга новост - от 16 юли от Рим ще тръгва директен влак до Помпей. Той ще стига до гарата пред археологическия парк и после ще връща туристите обратно.

Във влака ще може да се купят билетите за Помпей, ще има и видео, разказващо за историческите събития, свързани с изригването на вулкана.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата