понеделник, 22 май 2023 г.

Майката на загиналия музикант NI.co: Видях как с вратички в закона се става "Господин Условен"

  

Пет години след като пътен инцидент отне живота на музиканта NI.co майка му Мариела Николова споделя, че лично е видяла как с вратички в закона се получават условни присъди. 

Тежкият инцидент стана на 29 юни 2018 г. на 46-ия километър при село Пчелиново в Прохода на Републиката. Лек автомобил, управляван от китариста на рок група "Каталог" Павел Дюлгерски, се удари в автовоз, управляван от Мехмет Калиман (Калисал).

Експертизи установиха, че и музикантът, и шофьорът на автовоза са карали с по-висока от допустимата скорост. 28-годишният Николай Николов загина на място, а колегата му издъхна в болница 4 месеца по-късно. На 19 май Окръжният съд в Стара Загора призна за виновен, но осъди условно турския тираджия. 

Пред bTV майката на 28-годишния Николай Николов сподели: "От 4 години и 11 месеца - откакто се случи трагедията в нашето семейство, живея в паралелен свят, в който всичко се случва около мен, без да ме докосва. Това, което ме изтръгна от най-черната бездна, беше така нареченото дело - бутафорен, пародиен водевил, на който станах свидетел от първия ред миналата седмица. Тогава видях какви са вратичките от членове и алинеи и как се ползват те, за да може един човек, причинил смъртта на две млади момчета на пътя, да стане "Господин Условен".

"Още от мястото на удара турският водач е разпитан като свидетел, на него не се е гледало като на страна в ПТП-то, причинила смърт. Бил е освободен броени часове след това. Само една седмица след това е освободен и автовозът. Това е затрудняване на коректна техническа експертиза", посочи тя. 

Николова прочете част от последната тройна експертиза, в която се посочва виновността на шофьора на автовоза: "При движение с ограничена скорост и реакция на водача Калисал чрез предприемане на аварийно спиране вместо намаляване скоростта на движение нямало да настъпи ПТП между товарната композиция и лекия автомобил". 

Тя посочи, че турският гражданин продължил да шофира и по думите ѝ спокойно практикувал професията си. "Над 50 пъти влиза и излиза от България след катастрофата. Когато няма наказания, има корупция и произвол. Трябва да се бие силно промяната, трябва да има обществен натиск. Ще дойдат промени, когато съдебната система заработи за всички хора, а не само за избрани. Копнея да видя цялото гражданско общество да бъде на улицата. Борбата е за всички деца", коментира още майката на загиналия музикант. 

На 19 май съдът все пак лиши Калисал от право да управлява моторно превозно средство за срок от 3 години.

За шофьора, който беше заснет да шофира с дете в скута си по магистрала "Тракия", тя каза: Не знаете как си играете със съдбата и как за секунда животът ви може да бъде обърнат на 180 градуса и нищо да не е същото". 

Пред NOVA бащата на Николай Николов коментира, че "това е истинското лице на съдебната система - неотчитане на интересите на пострадалите лица". Цветан Николов нарече присъдата "несправедлива и унизителна". 

По думите му шофьорът на автовоза не е търсен, защото първата автотехническа експертиза, отчита, че той не е виновен. 

"Когато поискахме тройна експертиза, експертите показаха, че е превишил скоростта с 25 км в час отгоре. Той е професионален шофьор, който редовно прави този курс, кара 22 метра дълъг автовоз, натоварен с 10 автомобила. Съдът счете, че това е по непредпазливост и нещата тръгнаха към търсене на най-малкото наказание", обясни Цветан Николов. 

Седмица след катастрофата автовозът пък бил върнат в Турция по искане на собствениците. "За мен и повечето юристи е недопустимо, защото не е направена автотехническата експертиза. Тя беше правена по снимки", обясни бащата на загиналия шофьор.

В мотивите на съда в Стара Загора се казва, че и двамата водачи са виновни за катастрофата и са превишили скоростта два пъти над допустимото. Турският шофьор е признал вината си, поискал е делото да се води по съкратената процедура и така по закон е получил 1/3 по-ниско наказание от предвиденото в закона. Съдът е взел под внимание и чистото му съдебно минало. 

Семейството ще обжалва пред Апелативния съд в Пловдив и ще настояват за ефективно наказание.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата