вторник, 2 май 2023 г.

Мелони обяви спешни мерки за социално включване и достъп до света на труда в Италия (декрет-закон) / Meloni annuncia misure urgenti per l'inclusione sociale e l'accesso al mondo del lavoro in Italia (decreto-legge)

 Giorgia Meloni - Pagina Ufficiale di Giorgia Meloni

                                            Джорджа Мелони

Министерският съвет, по предложение на президента Джорджия Мелони и министъра на труда и социалните политики Марина Калдероне, одобри указ-закон, който въвежда спешни мерки за социално включване и достъп до света на труда, съобщи lentepubblica.it

Leggi in italiano QUI

Текстът се намесва с мерки, насочени към:

 намаляване на данъчната тежест за частта от вноските за служители с брутен годишен доход до 35 000 евро ;

  • борба с бедността и социалното изключване , с особено внимание към семействата, в които има крехки, малолетни или възрастни хора;
  • насърчаване на активни политики за заетост с цел осигуряване на подходящо обучение за тези, които нямат работа и са в състояние да изпълняват работа, и насърчаване на съответствието между търсенето и предлагането на работа.

След това се въвеждат спешни интервенции, насочени към укрепване на правилата за безопасност на работното място и защита срещу злополуки и се променя регламентът на срочния трудов договор.

Мерки за подпомагане на работещите и за намаляване на данъчната тежест

Частично освобождаване на частта от социалноосигурителните вноски за инвалидност, старост и преживели лица, платени от служителите за периодите на заплащане от 1 юли до 31 декември 2023 г. (с изключение на Освобождаването се повишава на 7 процента, ако облагаемата заплата не надвишава месечната сума от 1923 евро.

Потвърждава се увеличението на прага на допълнителното обезщетение до 3000 евро за 2023 г., изключително за служители с деца на издръжка.

Предвижда се разширяване върху овдовелите родители на увеличението на еднократната помощ, предвидена за семейства, в които и двамата родители работят.

Мерки за социално и трудово включване, подкрепа за работа и стимули за младежка заетост

От 1 януари 2024 г. е въведена национална мярка за борба с бедността, която се състои в добавка към дохода в полза на домакинствата, които включват лице с увреждане, непълнолетно лице или лице над шестдесет години и които отговарят на определени изисквания, свързани с към гражданството или разрешението за пребиваване на кандидата, продължителността на пребиваване в Италия и икономическите условия.

Месечното обезщетение в размер на не по-малко от 480 евро на година, освободено от IRPEF, ще бъде изплащано от INPS чрез електронен платежен инструмент за максимален период от 18 последователни месеца, с възможност за подновяване за още 12 месеца. Ядрото на бенефициента ще трябва да подпише споразумение за цифрово активиране и да докладва на тримесечна база пред патронажа или социалните служби и центровете по заетостта, за да актуализира своята позиция.

За трудоспособни лица, т.е. тези на възраст между 18 и 59 години , които не попадат в категориите, идентифицирани като „нестабилни“, обезщетението се губи в случай на отказ на предложение за работа на пълно или непълно работно време, не по-малко от 60 процента на пълно работно време и със заплата не по-ниска от минималната работна заплата, установена с колективни трудови договори и която алтернативно е:

 безсрочно на цялата територия на страната;

  • срочни договори, дори и временни договори, ако мястото на работа не е на повече от 80 км от дома.

За да се избегне неправомерното ползване на обезщетението, има адекватен режим на санкции и специфична надзорна дейност от страна на инспекторския персонал на Националната инспекция по труда (INL), INPS, Guardia di Finanza и Carabinieri.

Частни работодатели, които възнамеряват да наемат бенефициенти, ще могат да се възползват при определени условия от стимули под формата на освобождаване от социалноосигурителни вноски. Спонсорства, сдружения с нестопанска цел и други посреднически органи ще бъдат признати за всяко лице с увреждания, наето в резултат на дейността, която извършват, вноска между 60 и 80 процента от тази, призната на работодателите за работни места.

За лица на възраст между 18 и 59 години в условия на абсолютна бедност, принадлежащи към домакинства без необходимите условия за достъп до подпомагане на доходите и членове на домакинства, които вместо това го получават и които не са изчислени по скалата за еквивалентност, се признава различен принос, насочен към подпомагане процеса на намиране на работа, включително чрез участие в проекти за обучение, професионална квалификация и преквалификация, ориентиране, подкрепа за работа и активни политики. Тези мерки включват и универсалната държавна служба, за достъп до която има изключения от възрастовите граници и резервните квоти в съответните търгове. За да се възползват от инструмента, заинтересованите страни ще трябва да се регистрират в национална ИТ платформа, издават декларация за незабавна готовност за работа, отговарят на определени изисквания и подписват персонализирано споразумение за обслужване, след което ще могат да получават предложения за работа или да бъдат включени в конкретни проекти за обучение. По време на участието в програмите за обучение, за максимум дванадесет месеца, желаещите ще получат икономическа изгода, равна на 350 евро на месец.

Освен това за насърчаване на младежката заетост се предвиждат стимули в размер на 60 на сто от трудовото възнаграждение за период от 12 месеца в полза на работодатели, които наемат младежи под 30-годишна възраст, невключени в програми за обучение и регистрирани в ПОН „Младеж“. Инициатива за заетост”. Стимулът може да се комбинира със 100 процента освобождаване от вноски за максимален период от тридесет и шест месеца и с други стимули, предвидени от действащото законодателство.

Мерки върху фючърсни договори

Правят се промени в дисциплината на срочния трудов договор (т.нар. „срочен“), като се променят причините, които могат да бъдат посочени в договори с продължителност между 12 и 24 месеца (включително удължаване и подновяване), за да се даде възможност за повече гъвкавост на този тип договори, като същевременно запазва съответствие с европейската директива за предотвратяване на злоупотреби.

Следователно договорите могат да бъдат с продължителност над 12 месеца, но не повече от 24 месеца:

  • в случаите, предвидени в колективните трудови договори;
  • за технически, организационни или производствени нужди, определени от страните, при неупражняване на колективно договаряне и при всички случаи до крайния срок 31 декември 2024 г.;
  • за заместване на други работници.

Укрепване на правилата за безопасност на работното място, защита срещу злополуки и инспекционен контрол

Към Министерството на труда и социалната политика е създаден Фонд за семействата на ученици, претърпели злополука по време на обучение.

Наред с други неща се предвиждат: задължение за работодателите да назначат компетентен лекар, ако това се изисква от оценката на риска; разширяването на някои защитни мерки, предвидени на строителните площадки, за самостоятелно заетите работници; задължението за специфично обучение на работодателя в случай на използване на работно оборудване за професионални дейности и последващи санкции в случай на неспазване.

Освен това се въвеждат разпоредби относно споделянето на данни, за да се засили планирането на дейностите по инспекция и наблюдение в регион Сицилия и в автономните провинции Тренто и Болцано.

Законопроект за трудова заетост

Министерският съвет, по предложение на президента Джорджия Мелони и министъра на труда и социалните политики Марина Калдероне, одобри по спешна процедура и друг законопроект по темата за труда. Ето някои от основните прогнози.

Принос за наемане на хора с увреждания

Разпоредбата предвижда признаване за органи и организации на принос за всяко лице с увреждане, наето на постоянна основа между 1 август 2022 г. и 31 декември 2023 г.

Промени в областта на администрирането на труда

Процентните ограничения, свързани с наемането с договор за чиракуване, се премахват при временна администрация, и количествените ограничения в случай на постоянна временна администрация на определени категории работници (работници в мобилност, безработни лица извън селскостопанския сектор) се премахват

Освобождаването от спазване на количествените ограничения при използването на аутсорсинг персонал, вече предвидено за други случаи, се разпростира и в случаите, когато такъв персонал е нает от аутсорсинг на безсрочно трудово правоотношение.

Спиране на обезщетенията при съкращения

Разпростира се върху трудови правоотношения с продължителност , равна на или по-малка от шест месеца , което предвижда, че работникът няма право на интеграция само за отработените дни.

Продължителност на пробния период

Уточнява се графикът на продължителността на изпитателния срок при срочното трудово правоотношение, като се определя на един ден ефективно изпълнение за всеки петнадесет календарни дни и се уточнява, че във всеки случай този срок не може да бъде по-малък от два дни.

Укрепване на социалните териториални области за прилагане на LEPS и намесите на PNRR

Териториалните социални услуги (Ambiti Territoriali Sociali) (Ambiti Territoriali Sociali) се укрепват чрез финансиране на увеличаването на оперативния капацитет на общинските социални услуги, извършвани индивидуално или съвместно от общините на регионите с обикновен статут за функциите на програмиране, координиране, изпълнение и управление на интервенциите, услугите и дейностите, също полезни за постигане на основните нива на социални помощи (LEPS). Постоянното наемане на персонал, включително административен персонал, е разрешено за функции, полезни за постигане на LEPS, независимо от ограниченията за ограничаване на разходите за персонал.

Засилване на дейността по установяване на данъчни укривания и нарушения и по събиране на пропуснатите суми и насърчаване на спонтанното изпълнение на данъчните задължения.

Капацитетът за контрол и проверка на INPS е засилен , което позволява на институцията да извършва официални проверки чрез справка с бази данни не само на Института, но и на други публични администрации. Освен това се предвижда офисите на субекта да могат да канят данъкоплатците да се явят лично или чрез представители, за да предоставят данни и информация. Ако данъкоплатецът извърши пълното плащане в рамките на четиридесет дни от получаване на оценката, гражданските санкции се намаляват с 50%.В този срок данъкоплатецът може да подаде заявление за удължаване.

INPS може да изпрати на данъкоплатеца съобщение за всякакви аномалии, така че последният да може да ги коригира.

Данъкоплатецът разполага със срок от деветдесет дни от уведомяването за съобщението, за да съобщи всички елементи, факти или обстоятелства, които опровергават съобщеното. Данъчно задълженото лице, което осигури коригиране на аномалиите и внесе вноските в тридесетдневен срок, има право на плащане на гражданска санкция в годишен размер, равен на 2,75% от размера на дължимата вноска, а при разсрочено плащане, намаляването на глобата зависи от плащането на първата вноска. Предвиждат се специални разпоредби за пропуснато или забавено плащане на една от следващите вноски и за случаите на липса на отчети или узаконяване от данъкоплатеца.

Разсрочено плащане на задължения по вноски

Увеличава се броят на вноските, предвидени за плащане на премиите, като от сегашните 24 стават 60 месеца.

Възстановяване на Националния фонд за миграционни политики

За 2023 г. се очаква увеличение в размер на 2 427 740 евро за Националния фонд за миграционни политики, създаден към кабинета на министър-председателя.

Съпоставяне, за целите на социалното осигуряване, на осигурителни периоди за служители, самостоятелно заети лица и лица на свободна практика

Дисциплината на събиране на осигурителните периоди за целите на социалното осигуряване се променя, като очакваната доходност се изравнява с тази, предлагана от осигурителната система, равна на петгодишната средна стойност на темпа на растеж на БВП.
И накрая, текстът предвижда правила, свързани с изграждането на информационна система за борба с незаконното наемане на работа в селското стопанство; стандартизирането на крайните срокове за подаване на заявления за достъп до Ape sociale и за ранно пенсиониране с изискване за намалени вноски; промени в Кодекса за третия сектор за разрешаване на дистанционно участие в срещи; изменения, свързани с фондовете за двустранна солидарност.

„Няма да има увеличение на несигурността. Не виждам целия този спор.“ Това подчертава министърът на труда Марина Калдероне по Radio24 по повод нововъведенията, въведени от указа за труда, одобрен вчера в CDM

алтернативен текст

                                         Министър Калдерони

„Указът за достойнството - обяснява министърът - предоставя причини само след 12 месеца. Интервенцията в указа, одобрен вчера, елиминира причини, които са трудни за прилагане и които преди всичко биха могли да породят спорове , като поверява определянето на причините на национално и териториално колективно договаряне , Следователно днес договор без мотиви е ефективно подписан".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата