вторник, 9 май 2023 г.

Сарафов заговори за оставка на заместника си Ясен Тодоров, имал какво да каже и на Гешев

  

             Снимка: Bulphoto

"Обмислям дали да не предложа на Висшия съдебен съвет освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба. Медийните му изяви са лични, те не се съгласувани с мен или с НслС" - това в обяви в интервю за предаването "Нещо повече" по БНР шефът на следствието Борислав Сарафов. 

Изказването му идва след създалото се напрежение около разминаванията бил ли е главният прокурор със семейството си в деня на взрива в близост до кортежа му. Преди четири дни Сарафов каза в позиция, изпратена до БТА, че е бил подведен от думите на Гешев, че се притеснява за децата си. Заради това и обявил, че обвинител номер едно е бил със семейството си. На 7 май пред БНТ главният прокурор Иван Гешев каза по адрес на Сарафов, че "вероятно не е съобразил изказването си", но той (Гешев) не възприемал "като нещо лошо да се извиниш за грешката си".   

"Не е моя грешката и аз не желая да нося отговорност за чужди грехове, и в този смисъл казаното от мен, че семейството на г-н Иван Гешев е било в автомобила заедно с него по време на взрива, е провокирано, именно защото той самият в телефонен разговор остави в мен такова впечатление", отговори му Сарафов в позиция до БТА. И призова "прокуратурата да излезе от политическия терен, където е нагазила дълбоко и да се върне в естествената си среда".

Днес диалогът през медиите продължава, като пред националното радио Сарафов каза, че в неговото свободно изразено мнение имало критики, които не би се поколебал да каже и на главния прокурор Иван Гешев. 

"Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места", допълни той. 

Сарафов е категоричен също, че няма да подаде оставка, ако такава му бъде поискана

"Не може върху темата - дали семейството на Иван Гешев е било с него в колата при инцидент, да се изгражда истерия. Това не е централна тема. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е важен... Чест на пагона е да бъдеш морален, етичен, коректен, но това не означава, че се погазват правни норми", каза още шефът на следствието и заместник на Гешев. 

По думите на Сарафов главният прокурор е трябвало да излезе след инцидента сред колегите си. Шефът на следствието се ангажира, че разследването ще се води максимално отговорно и професионално, като се работи по всички версии. 

Сарафов коментира и че израелския експерт, който е бил на място след взрива, е направил визуален оглед. "Никой от колегите ми не е нарушил закона и няма процесуални нарушения... Ако той притежава такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има обективен поглед. С този експерт се създава ненужна истерия".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата