сряда, 24 май 2023 г.

САЩ: Проучваме дали наши военни превозни средства са били използвани от Украйна в Русия

  

САЩ проучват информациите, че американски военни превозни средства може да са били използвани от Украйна в Русия. Това заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби, предаде Ройтерс.

Той каза, че САЩ ясно са заявили на Киев, че не подкрепят никакво използване по такъв начин на произведено в америка оборудване, пише БТА.

Руска държавна телевизия разпространи кадри на поразени американски военни машини "Хъмви" в Грайворон, Белгородска област, и съобщи за 70 ликвидирани терористи, за които Москва настоява, че са украинци. Вашингтон се дистанцира. "Ние не насърчаваме и не подпомагаме удари на руска територия, но също така казахме, че Украйна решава как да води тази война", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Крайграничните села в Белгородска област бяха евакуирани след нападенията, за които Москва обвинява украинската армия. Кремъл свърза атаките със ситуацията около украинския град Бахмут, който руснаците наричат Артьомовск.

Киев отрича да е навлизал на руска територия. Две руски паравоенни групи, които се противопоставят на Путин, твърдят че стоят зад нападенията. Една от групите е "Легион Свобода на Русия". Ройтерс разпространи тяхно изявление: "Ние сме руснаци като вас, ние сме хора като вас. Искаме децата ни да растат в мир, да бъдат щастливи в свободна страна. Но това не може да се случи в днешната Путинова Русия, прогнила от корупция, лъжи, цензура, ограничения на свободите, репресии."

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата