четвъртък, 11 май 2023 г.

Без изгледи за оправяне на времето: ще се затопли, но ни очакват бури, гръмотевици и градушки

 Без изгледи за оправяне на времето: ще се затопли, но ни очакват бури, гръмотевици и градушки 

В момента, както и през следващите 2 дни западно от нашата страна ще се намира бавноподвижен циклон, който ще продължи да определя предимно облачното време у нас, особено над западните райони.

До края на деня днес ще остане облачно, с временни разкъсвания и намаления на облачността, по-значителни над източната половина от страната. Слаби кратки превалявания ще има само в планините на югозапад. Ще продължи да духа до умерен вятър от изток. Температурите след обяд ще достигнат 14 до около 19 градуса.

През нощта ще бъде облачно, с разкъсвания на облачността над източните райони. Над Западна България ще превали краткотраен дъжд, като малко по-значителни ще бъдат валежите в централните западни и северозападни райони. Ще духа слаб, в равнините до умерен вятър от изток или североизток. Минималните температури утре ще бъдат от около 4 до 9 градуса в повечето места.

През деня облачността ще бъде значителна с по-съществени временни разкъсвания и намаления над южните и източни райони. Превалявания ще има само на места на запад и крайния северозапад. Дневните температури ще бъдат от 13 на запад до около 18 градуса в централните и източни части на страната. Ще продължи да духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток.

Над Европа на слънчево време с хубави майски температури ще се радват в северните райони, както и на изток. Слънчево, но с по-ниски температури от тези от последните седмици, ще бъде на Пиринеите. Облачно, с превалявания ще остава в западната част на континента, както и у нас, на Балканите.

У нас в събота ще имаме малко по-хубаво време, с променлива облачност и повече слънчеви часове. Краткотрайни валежи са възможни в планините на западната половина на страната. Дневните температури ще бъдат от 18 до около 23 градуса.

В неделя ще има повече облаци, а нестабилно ще започне да става времето на запад, като там все още само  на места ще превали и прегърми. Температурите в централните и източни части ще остават до около 22-23 градуса, а на запад слабо ще се понижат, заради повечето и по-плътни облаци.

В понеделник времето остава без съществена промяна, с променлива облачност, слаб вятър от югоизток и температури около и над 20. Ще превали и прегърми само на места в западните райони.

В средата на следващата седмица температурите в повечето места ще останат около нормалните за месец май - от 18-19 до 23-24 градуса, макар че ще има дни ,в местата с повече превалявания, с малко по-ниски температури.

Ще бъде неустойчиво, главно на запад, но в някои дни и над останалите райони, с развитие на купесто-дъждовна облачност, краткотрайни валежи с гръмотевици, както и гръмотевични бури и локални градушки.

По-конкретни прогнози по дни очаквайте в следващите ни прогнози.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата