сряда, 10 май 2023 г.

МЗ иска самостоятелна програма за лечение на хазартна зависимост

  

В България няма самостоятелна програма за лечение на хазартна зависимост. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол.

Меджидиев пое ангажимент да постави пред Националния съвет по психично здраве въпроса за създаване на самостоятелна програма, която да е в услуга на по-голям контингент хора, тъй като към сега съществуващите 17 програми за психосоциална рехабилитация са потърсили помощ 41 зависими от хазарт.

В действителност броят на този тип уязвими лица е драстично по-голям. Наскоро НАП съобщи, че близо 7200 българи са заявили вписване в регистъра за хазартна зависимост.

Хазартът се разглежда като психично разстройство, за което са характерни чести епизоди на залагане, и което доминира в живота на човек, отразявайки се върху образованието, професионалното развитие, създаване и поддържане на взаимоотношения с други хора. Това разстройство се нарича патологично влечение към хазарт, припомни Меджидиев. Характеризира се с чести, повтарящи се епизоди на хазартна игра.

Ранният старт на залагането - в детска и юношеска възраст, е свързан с повишен риск от развитие на зависимо поведение. По-често се среща при хора с антисоциално разстройство на личността, депресия, биполярно или други разстройства, свързани с употреба на вещества, особено на алкохол, добави той. Зависимите от хазарт са с повишен риск и от други психични разстройства, свързани с употреба на психоактивни вещества.

Подходяща първа стъпка за справяне със зависимостта е консултация с опитен психолог. Специализирани програми за лечение на хазартна зависимост в България не са разкрити, но съществуват възможности за психологично консултиране и лечение в програми за психосоциална рехабилитация, каза още министър Меджидиев. По думите му в програмите се приемат и лица, потърсили помощ по повод на психични разстройства, свързани с хазарт, без това да е обвързано със зависимост на лицата към наркотични вещества. Общият капацитет на програмите е 416 места.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата