вторник, 16 май 2023 г.

Майдел не желае да я спрягат за следващ еврокомисар: Този разговор е неадекватен

  

Евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел отрече слуховете, че ще бъде следващият български еврокомисар, след като съпартийката й Мария Габриел подаде оставка пред Европейската комисия.

Номинираната за премиер Габриел получи първия мандат от президента Румен Радев в понеделник. Именно затова тя подаде и оставка, а Урсула Фон дер Лайен я прие.

Днес Майдел заяви подкрепата си за Габриел и сформиран от нея кабинет, който, по думите ѝ, е шансът за страната ни.

"Чета публикации, в които се споменава името ми за следващ български еврокомисар. Смятам, че този разговор е ненавременен, в голяма степен неадекватен и не искам да се ангажирам с него", коментира самата Евай Майдел, чието име се завъртя първо от публикация с прогноза от изданието "Политико", че тя ще заеме вакантното място за български еврокомисар.

"В момента България има една задача: да се избере правителство и то да бъде проевропейско. Правителство с премиер Мария Габриел е най-големият шанс за това", написа Ева Майдел в профила си във Фейсбук.

"Ако проевропейските сили в парламента не подкрепят такъв кабинет, това ще е поредна голяма политическа грешка от тяхна страна. Затова Мария има моята пълна подкрепа в тази сложна, но важна задача", категорична е евродепутатката от ГЕРБ/ЕНП.

Предупреждението й за "проевропейските сили" визира вероятно ПП-ДБ, които днес на заседаниея на своите ръководни органи трябва окончателно да решат дали ще подкрепят кабинет с Мария Габриел начело и с първия мандат. Според лидера на ДСБ Атанас Атанасов по-скоро подкрепа ще бъде отказана.

Председателката на ЕК Урсула Фон дер Лайен разпредели ресорите на Габриел между други двама комисари - Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас, които временно поемат нейните задължения.

Мандатът на сегашния състав на Европейската комисия изтича през октомври 2024 г., но дотогава има повече от година. Съгласно правилата, българското правителство трябва да предложи еврокомисар, като не е задължително той да отговаря за същите сфери, за които отговаряше Мария Габриел. Ако не бъде съставено редовно правителство, най-вероятно ще се наложи еврокомисарят да бъде излъчен от служебния кабинет, назначен от президента.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата