неделя, 7 май 2023 г.

Сергей Станишев: Най-закономерна е коалиция между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, трябва да заровят егото

  

"Логически и политически най-закономерна е коалиция между първите две сили, но и двете имат много политически интереси от гледна точка на тяхната идентичност и много издълбани ровове, междуличностни". Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев.

"Бих препоръчал малко да заровят егото, защото от това състояние губят всички политически сили. По отношение на ПП-ДБ - да спрат да се държат като в детската градина. С 64 депутати не можеш да се държиш все едно, че имаш 100 или 120. Когато се казва от страна на ГЕРБ, и Борисов го изигра добре това - "Представете кабинет!" - да представиш в тази ситуация предимно политически кабинет от фигури разделителни и дразнещи за другата страна - ами това е пряк път към нищото", каза той.

Станишев призова политическите сили да поемат своята отговорност.

"Политиката е най-вече отговорност и лидерство. Вече две години наблюдаваме един и същи сюжет - правят се някакви маневри, имитация на опити за съставяне на правителство, колкото да се прехвърли отговорността и да не изглежда някой виновен за поредните извънредни избори. Защото за две години какво имаме - нищо. Пет избора за над 500 млн. лв може би похарчени и неспособност да формираш стабилно управление, което е скандално, защото държавата е застинала. По време на криза и война, на 300-400 км. у нас, ние не можем, политиците, да излъчат стабилно правителство, което да кове закони, да осъществява ПВУ и да решава икономическите и социални проблеми в страната. И това подрива доверието в политиците като цяло", посочи той.

Станишев припомни, че през 2005 г. също е имало много разделителни линии между политическите партии. "БСП атакуваше предишните управляващи, но всички се водехме от интереса на България да влезе в ЕС, което към онзи момент не беше гарантирано. А постигнато с много усилия и труд. Много хора казват, че за разлика от тогава, днес, държавата няма голяма цел. Напротив - днес сме изправени пред огромни предизвикателства - криза, бедност, усвояване на средствата по Плана за възстановяване, Еврозона и Шенген. И на този фон големият риск е страната ни да бъде изтласкана в периферията на ЕС. В момента изглежда, че не знаем какво искаме и приличаме на болния човек на Европа."

Ръководството на БСП само поставя партията в положение на резервна гума

"Ръководството на БСП постави партията в положение на резервна гума, на което и да е управление и конфигурация. От 82 депутати и комфортната позиция на единствена опозиция на ГЕРБ, да отидат на 23-ма? Могат да използват много ефектни фрази, да обвиняват, когото поискат, но те загубиха 750 хиляди гласа. И в предишната четворна коалиция БСП беше в ролята на резервна гума - да, някои станаха министри, много приятно за тях, но нямаше фундаментално влияние върху политиките на кабинета. Говореше се едно, но се правеше друго, включително за Украйна. С 23-ма депутати не можеш да бъдеш водеща политическа сила. Абсурдно е и е обидно в най-бедната държава на ЕС левицата да бъде толкова слаба. БСП е била в силни позиции, когато е консолидирала лявото около себе си и е печелила доверието на поне част от центъра.

Безперспективно е да се хвърлят в състезание с крайната националистическа десница, като се отказват от собствената си идентичност. И резултатът е налице. След толкова години опозиция на ГЕРБ, сега да влезнат в управление с тях би обезличило още повече левицата. Ръководството трябва да е откровено, а не да се крие зад вътрешнопартийни референдуми с нагласени въпроси и предварително известен резултат.

За една стабилна коалиция трябва да има ясна база и програма. Необходимо е всички да направят компромиси, за да не се разпадне още първите три месеца, както се случи с четворната коалиция, когато уж преговаряха публично, но спорните въпроси бяха отложени и се взривяваха поетапно.", категоричен е Станишев.

В политиката не остана съдържание, правим "Форум за прогресивни леви решения" на 12 май, за да дадем перспектива на лявото

От ефира на БНТ Станишев отправи покана към левите хора за "Форум за прогресивни леви решения", организиран от Делегацията на българските социалисти в ЕП, в навечерието на приемането на бюджета и местните избори в България. Той ще се проведе в петък, 12 май, от 10:00 ч. в Sofia Event Center, Мол "Парадайс", бул. "Черни връх" 100, ет. 3, като входът е свободен.

"Виждам деградация на правенето на политики у нас. Малко съдържание остана, все повече лозунги и шаблони, които са паравани за липсата на предложения. Това е поводът Делегацията на българските социалисти в ЕП да организираме широк форум за правенето на прогресивни политики и да дадем левите решения."

Лявото беше опростено, сведено до пенсии и заплати

"В последните години лявото беше опростено - сведено до увеличение на пенсиите, обезщетенията за майчинство и работната заплата, които са важни, но не изчерпват левите политики. Приличат по-скоро на благотворителност, вместо на социална политика. Лявото включва най-вече битка с неравенствата, защитата на демократичните устои на държавата, свободата на медиите, върховенството на закона и защитата на индивидуалните права на всеки."

Политизирай това - Местни избори '23

"Политиките на местно ниво също ще бъде обект на дискусии по време на форума, тъй като местната власт загуби политическия си сблъсък през последните години. Но в социалистическата партия и по-широката левица има кметове, които показват как може да бъде защитен общественият и социалният интерес.

"Форумът за прогресивни и леви решения" е шанс да създадем смислена и позитивна среда, която дава перспектива както за лявото, така и за България. Защото няма как страната да се развива, стъпвайки само на десния крак. Трябва и левият да бъде здрав.", допълни Станишев.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата