вторник, 2 май 2023 г.

Боряна Димитрова: Наближават остри завои

  

                                   Снимка: БТА

Маршрутите за достигане до правителство остават отворени, но наближават остри завои. По-голям е шансът да се върви към сформиране на някакъв вид експертно правителство. Това коментира пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч". Според нея какъвто и да е резултатът от разследването за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, няма печеливш изход за България.

Разпадът на базовото ниво на обществена сплотеност започва да става опасен, е на мнение Боряна Димитрова. 

"Нито политическата криза може да се реши преди местните избори, нито партиите имат интерес от нов вот. Логичният вариант е да се върви към временно правителство - експертно и с ограничен мандат", обясни Боряна Димитрова. 

"Правителството, което би се сформирало, трябва да прескочи пропастта на местните избори. Нищо съществено няма да се промени в политическата и в електоралната ситуация, ако през юли отидем отново да гласуваме".

"Маршрутите за достигане до правителство остават отворени. Но се стига до ситуация, в която наближават остри завои и трябва да се кара внимателно", заяви Боряна Димитрова. 

Трябва да си отговорим на 3 въпроса, за да видим какъв тип кабинет е възможен, обясни Боряна Димитрова.

"Първият е дали има държавата интерес да стои в това безвремие, което става все по-опасно от икономическа гледна точка и по отношение на сигурността. Вторият е дали имат партиите интерес от нови избори и последният - дали може да се реши изобщо политическата криза преди местните избори. Отговорът и на трите е "Не". По-голям е шансът да се върви към сформиране на някакъв вид експертно правителство". 

Димитрова обясни и причините за слабото доверието между първите две коалиции.

"Те трябва да удовлетворяват претенциите и на своите твърди ядра, и на по-меките си периферии. Знаят обаче, че нямат интерес от нов вот преди местните избори и ще бъде проява на политическа незрялост да не могат да решат този ребус и да преминат през блокажа", коментира Боряна Димитрова. 

Не е само клише да се говори за евроатлантическо мнозинство, обясни тя.

"Две групи, които имат сходна ориентация, се оказват непримиримо разделени до степен, че не биха желали да имат свое правителство. В тази ситуация рискът е да продължи управлението на служебните правителства. България не може да остане в това разделение", категорична бе социоложката. 

Боряна Димитрова коментира и опита за атентат срещу главния прокурор.

"Какъвто и да е резултатът от разследването, няма печеливш изход за България. Възможността да бъде организирано покушение срещу главния прокурор е нещо, което изпраща България много далеч от целите, към които се стреми, като Шенген. Позитивен изход би имало, ако възможно най-бързо и убедително бъде разкрита истината. Стигаме до степени, в които разпадът на базовото ниво на обществена сплотеност започва да става опасен".

Изходът от безвремието, в което се оказахме от почти две години, се крие в зрелостта на политическите партии, убедена е Димитрова.

"В противен случай отиваме към един режим, който не е конституционен, но се утвърждава все повече".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата