вторник, 16 май 2023 г.

ПП-ДБ викат на изслушване Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

  

                           Снимка: Булфото

Работата на Прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения в съда. Това посочват в своя позиция от коалиция Продължаваме промяната-Демократична България (ПП-ДБ) по скандала между главния прокурор, началника на Националната следствена служба и неговия заместник.

От ПП-ДБ допълват, че ще извикат на изслушване в парламента Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, "за да дадат отговори на следните въпроси".

Коалицията изрежда и въпросите:

- Кои дела са на трупчета и кои политици са изнудвани с тях?

- Кой е изпращал есемеси на главния прокурор как и кога да упражнява дейността си?

- Кой е оказвал натиск върху ВСС, за да поиска оставката на главния прокурор?

- Кои са политиците, с които си говори главният прокурор?

- Защо Борислав Сарафов се страхува за живота си и днес получи охрана от Министерство на правосъдието?

Според ПП-ДБ, ако България иска да стане нормална европейска държава, институциите трябва да започнат да работят, без значение кои са хората в тях.

"Затова приоритет на ПП-ДБ е дълбока конституционна реформа, която да гарантира справедливост и равенство пред закона за всички българи", завършва позицията по повод скандалите в прокуратурата.

Главният прокурор се зарече, че е време да се изчисти "политическият боклук" по адрес на политиците в парламента, като обвини директно лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че иска да го отстрани. 

Междувременно днес се очаква ПП-ДБ да реши дали окончателно затваря вратата за управление с ГЕРБ-СДС, след като коалицията поиска да обсъди действията си с политическите си органи.

БСП вече се оттегли от преговорите и обяви, че няма да подкрепя управление с първия мандат и няма да участва в него, след като първоначално планираше да обсъди на пленум предложението на номинираната за премиер Мария Габриел за експертен кабинет.

Корнелия Нинова обаче заяви, че решението на Изпълнителното бюро на партията няма нищо общо с изявлението на главния прокурор, отказа му да подаде оставка и последвалите обвинения на Борислав Сарафов към него. Сарафов поиска охрана и заяви, че се страхува за живота си.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата