понеделник, 8 май 2023 г.

Туризмът в Гърция излиза извън контрол

  

Прекомерният брой места за настаняване по гръцките острови създава проблеми в сферата на туризма, пише в. "Катимерини" и отбелязва, че на някои острови броят на туристическите легла е над три пъти по-голям от броя на местните жители.

"Туризмът се движи към форма, в която управлението излиза извън контрола на местните общности", заяви професор Хари Кокосис от Университета в Тесалия.

Според събрани от вестника данни пет гръцки острова разполагат с места за настаняване на туристи, които са над три пъти повече от броя на постоянно живеещите там. Остров Миконос разполага с 3,7 легла на един жител, Санторини - с 3,42 легла на един жител, Фолегандрос - 3,16 легла на един жител, Йос - 3,07 легла на жител, Антипарос - 3,03 легла на един жител. Това означава, че в пика на туристическия сезон населението на тези острови най-малко се утроява, и то без да се броят сезонните работници и други жители, които не са туристи, но не са и с постоянно местожителство там.

Шест други острова разполагат с повече от две легла на един жител - Скиатос, Серифос, Сифнос, Аморгос, Тасос и Сикинос, посочва "Катимерини".

Вестникът е комбинирал данните от преброяването през 2021 г., публикувани тази година, с последния годишен доклад на Института за туристически изследвания и прогнози на Гръцката хотелиерска камара и наличните данни за наемите на стаи през 2019 г. на Конфедерация на бизнесмените за туристическо настаняване в Гърция) и къмпингите.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

Новините от днес и със задна дата