понеделник, 22 май 2023 г.

Прокуратурата проверява сигнали срещу Бойко Борисов, Мария Габриел и членове на ВСС

  

Прокуратурата извършва проверки по сигнали срещу политици, сред които кандидат-премиерът Мария Габриел, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и двама членове на прокурорската колегия във ВСС - Калина Чапкънова и Георги Кузманов. Освен това от държавното обвинение съобщиха, че делото "Барселонагейт" не е на трупчета, а напротив - по него се превеждат документи, предоставени от компетентните органи на други държави, по които предстоят разпити на свидетели. 

От прокуратурата съобщиха също, че се извършва проверка на твърденията на главния прокурор от миналата седмица, че са му предлагани посланически постове в замяна на това да подаде оставката си. 

Макар че днес Иван Гешев бе призован на разпит в Софийската градска прокуратура, от съобщение на ведомството му става ясно, че вече са му снети обяснения още миналия петък, 19 май.  

Това се случва на фона на исканата оставка на главния прокурор Иван Гешев и заявките от политическа партия ГЕРБ, че евентуален неин кабинет ще се заеме първо с отстраняването му като обвинител номер едно. В 14 часа се очаква Гешев да даде изявление по актуални въпроси в Конферентната зала на 1 етаж на Съдебната палата. 

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Във връзка с поетите ангажименти за предоставяне на обективна информация на българското общество, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

През изминалата седмица във Върховна касационна прокуратура са постъпили:

- два сигнала от гражданин, съдържащи твърдения за противоправни действия на членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет - К.Ч. и Г.К.

- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище в гр. София от бивш член на Европейския парламент - М. Г.

- сигнал от гражданин, съдържащ твърдения за пренесени в началото на 2021 г. през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име "Авиоотряд 28").

- сигнал от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба с власт от Б. Б. - председател на политическа партия, М. Н. - бивш министър и др. лица.

С оглед обществената значимост на случаите, по същите се извършват лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от КПКОНПИ, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП и др. министерства и ведомства.

Във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка относно изнесени от главния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 г. данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 г. от главния прокурор са снети обяснения, като са приобщени и материали от значение за разкриване на обективната истина.

Обществено известно е от съобщение на Софийска градска прокуратура, че по сигнал от Борислав Боби Сарафов - директор на НСлС и заместник на главния прокурор по разследването, се извършва проверка. Главният прокурор е редовно призован за 22.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура и са му снети обяснения.

Обществено известно е също, че Софийска градска прокуратура осъществява ръководство и надзор по досъдебното производство, образувано по повод опита за покушение срещу главния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички факти и обстоятелства и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 г. по дело 15/2019 г. на Конституционния съд, с изрични заповеди главният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на правомощията на главен прокурор съгласно ЗСВ и НПК по изброените по-горе случаи, да бъде извършвано от негов заместник при Върховна касационна прокуратура.

Делото "Барселонагейт" не било "на трупчета"

В друго съобщение на прокуратурата от днес се посочва, че досъдебното производство, известно като "Барселонагейт", не е на трупчета, каквито обвинения бяха отправени към Иван Гешев.

Ето какво съобщиха от държавното обвинение: 

"Във връзка с редица публикации в медиите по повод досъдебното производство, известно в медиите като "Барселонагейт", и след получено разрешение по реда на НПК от наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

Ръководството и надзорът по досъдебното производство са осъществявани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на специализираните структури. Делото е взето на специален надзор още през месец февруари 2021 г. от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна специализирана прокуратура (закрита).

Към настоящия момент и с оглед законодателните промени от 2022 г. ръководството и надзорът по делото се осъществяват от Софийска градска прокуратура.

Във Върховна касационна прокуратура периодично постъпват справки от наблюдаващия прокурор при СГП относно хода на разследването, както във връзка с осъществявания специален надзор, така и по повод необходимостта от предоставяне на информация от страна на ПРБ на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE).

Видно от последните постъпили справки от СГП, по делото се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

В съответствие с действащия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се осъществява след като по досъдебното производство са извършени всички действия по разследването, необходими за разкриване на обективната истина.

В този смисъл разпространяваните чрез медиите твърдения, че делото "Барселонагейт" е "на трупчета" не съответстват на фактическото положение и имат за цел да затруднят работата на ПРБ, да осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата