петък, 12 май 2023 г.

Членове на Прокурорската колегия на ВСС поискаха отстраняването на Иван Гешев

  

Шестима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет са поискали предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Кадровиците предлагат освобождаването да е заради тежко нарушение на служебните задължения, съобщиха от ВСС.

По-конкретно искането им е свързано с довеждането от Ясен Тодоров по указание на Иван Гешев на израелски експерт на мястото на опита за атентат срещу главния прокурор, което според тях представлява "тежко нарушение на неговите служебни задължения по чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията на Република България". 

С депозирания документ се предлага Пленумът на ВСС да установи основание за предсрочно освобождаване на настоящия обвинител номер едно. От колегията искат и Пленумът да предложи на президента Румен Радев отстраняването на Гешев. 

Предложението е подписано от Георги Кузманов, Огнян Дамянов (прокурорска колегия), Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова (квота на Народното събрание).

След внасянето му прокурори от района на Апелативна прокуратура София обявиха, че подкрепят искането на членовете на Висшия съдебен съвет. Според прокурорите "има нужда от нов визия за развитие на държавното обвинение. Притежаваме професионален опит и възможности да го реализираме", посочват те.

Прокурорите казват, че не одобряват навлизането на институцията в политиката, което е в разрез с нейните законови пълномощия. Те посочват, че дейността на институцията трябва да е насочена към справяне със своите задачи и очакванията на обществото, към бъдещето с ясна визия относно начина на работа и администриране на дейността си. Не сме съгласни с намеса в работата на органите на съдебната власт, независимо от кого е осъществявана, казват те.

По-рано заместник-главният прокурор Борислав Сарафов внесе искане до Прокурорската колегия на ВСС за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС).

Напрежението между директора на НСлС Борислав Сарафов, който е и заместник на главния прокурор, обвинител номер едно Иван Гешев и заместник директора на следствието Ясен Тодоров възникна след взрива на 1 май. В деня, когато Сарафов обяви, че обмисля да поиска оставката на своя заместник, каза, че има какво да каже и на главния прокурор. 

А именно: "Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места", допълни той.

Това бе предшествано от извинение на Сарафов, че се е заблудил от думи на Гешев относно това бил ли е той със семейството си в момента на взрива. Гешев нарече объркването на своя заместник "грешка, за която нямало лошо да се извини", а той пък му отговори, че "няма да носи отговорност за чужди грехове".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата