вторник, 9 май 2023 г.

Борисов: Предлагаме програмно правителство с умен, красив и образован премиер

 Борисов: Ще предложим безспорен премиер - България - DarikNews.bg

Бойко Борисов обяви на пресконференция в централата на ГЕРБ, че партията ще излъчи свой премиер за програмно правителство и ще остави вакантни министерските места за формациите, които подкрепят кабинета. Кабинетът ще е сформиран около една обща програма. В сряда лидерът на партията, която ще получи на 15 май първия мандат, ще обяви името на кандидата за министър-председател в Народното събрание.

"Ще предложим безспорен премиер, ще го направим утре, в парламента, пред лидерите на всички партии. И повярвайте изборът ми е абсолютно за точния, за верния момент - това, което българите очакват", каза Борисов. "А те очакват да се тури ред в хаоса, да заработят еврофондовете, ПВУ, присъединяването ни към Шенген и еврозоната, правосъдната реформа и законите, за които сме поели ангажимент", изреди неотложните задачи лидерът на първия мандатоносител.

И отправи апел към всички останали в Народното събрание да подкрепят и участват.

"Обръщам се към всички партии - избори през август, без бюджет, е катастрофа, заяви той. Категорично сме решени да направим правителство, каквото и да ни струва това. Слагаме мандата, търсим отговорните партии", добави лидерът на ГЕРБ.

Той отново изведе пред скоби партньорството с ПП-ДБ.

"Слагаме на масата програмата, приоритетите, приемлив премиер, който ще съобщя утре и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това, каквито и обиди. Ако не стане с вторите, с останалите. Ние не можем повече да разделяме партиите в парламента. Всички те са излъчени от българския народ и ще се съобразим с това", каза още Борисов.

Той не издаде името на своя избраник за премиер, излъчен от ГЕРБ.

"Премиерът ще е гордост за България и Европа. Умен, красив, образован, многоезиково знаещ. Тези, които се съгласят да имаме споделена отговорност, поделяме имената на министрите", поясни Борисов.

На въпрос кой "умен и красив" ще бъде премиерът, Бойко Борисов каза: "Ако говорим честно, по-умен и красив от мен няма".

"Поемаме риска, правителство ще има", категоричен беше Борисов. "Ние нашата жертва я правим", каза още той. 

"Ще използваме първия мандат с наш премиер, за да съставим правителство. Нашият премиер ще е човек, който може да изведе икономиката, индустрия в посока, която всички очакваме", допълни той. "Нямаме изисквания към този кабинет - важното е дали си разбират от работата", каза за личностите в правителството лидерът на ГЕРБ, докато обясняваше как ще даде възможност на онези формации, които подкрепят кабинета, да посочат имената им.

Той подчерта, че е абсолютно безотговорно в момента да не се състави редовно правителство.

"Прав е президентът, че страхът и дребните игрички на партиите, да се запазят, да вземат в някой град повече кмет, е безотговорно и подобни хора нямат място в политиката. Ние съзнаваме цялата си отговорност, хейта, който ще се отнесе", каза Борисов, като коментира, че по-рано днес Румен Радев е бил абсолютно прав в упрека си. 

Лидерът на ГЕРБ даде да се разбере, че не говори изобщо за четиригодишен мандат, а за "кратък хоризонт" на един такъв кабинет. "Ако приемем май-юни бюджетите, общините, докато ги вкарат, те септември-октомври трябва да правят нови", коментира той.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата