четвъртък, 4 май 2023 г.

Зеленски в Хага поиска един друг "Владимир" тук и по-бързо оръжия

  

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призива си за създаването на международен трибунал, който да преследва военните престъпления, извършени от руските сили, и агресията срещу страната му. Призивът Зеленски отправи в реч след посещението си в Международния наказателен съд в Хага (МНС), предаде ДПА. Той посочи, че вече има създадена група от 35 държави, които подкрепят създаването на трибунала.

Без справедливост не е възможен и мир, заяви Зеленски. Той посочи процеса срещу високопоставени нацистки лидери в Нюрнберг след Втората световна война като модел за справянето с руснаците, замесени в жестокости в Украйна.

"Изправянето пред правосъдието на всички отговорни за военните престъпления срещу човечеството и геноцида на украинския народ е фундаментално за Украйна. За нас резултатът е само конкретни присъди за всички руски военнопрестъпници, включително висшето ръководство на страната-агресор", каза Зеленски.

"Устойчивостта на мира произтича от пълната справедливост спрямо агресора", посочи украинският президент. Той похвали работата на Международния наказателен съд.

През март съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин по обвинения в депортиране на деца от Украйна и Европейската комисия заяви, че в Хага ще бъде създаден още един международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна.

Малко преди 12 часа българско време Зеленски посети Международния наказателен съд в Хага.

"Владимир Путин трябва да бъде изправен пред съда заради неговата война в Украйна", заяви той.

"Всички ние искаме да видим тук в Хага друг Владимир, този, който заслужава да бъде наказан за престъпните си действия тук, в столицата на международното право", заяви Зеленски в своята реч, визирайки Путин.

"Сигурен съм, че това ще се случи, когато спечелим", каза още той и добави: "Всеки, който предизвиква война, трябва да бъде изправен пред правосъдието", допълва той.

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата юрисдикция, отрича да е извършила зверства по време на конфликта си с Украйна, който тя нарича "специална операция за демилитаризиране на своята съседка".

МНС каза, че посещението на Зеленски е продължило по-малко от час, но не даде подробности какви теми са били обсъдени.

На излизане Зеленски, облечен в характерните за него дрехи в цвят каки, помаха на украинско семейство, застанало пред сградата на МНС и скандиращо "Слава на Украйна".

Следващата среща на украинския президент бе с нидерланския премиер Марк Рюте и белгийския министър-председател Александър Де Кро.

Зеленски: Украйна вече е де факто членка на НАТО

Украинският президент Володимир Зеленски днес още заяви, че е от жизненоважно значение Западът да доставя оръжия на Киев възможно най-бързо, което ще помогне на страната му в битката срещу инвазията на Русия, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция в Хага с нидерландския премиер Марк Рюте и белгийския министър-председател Александър Де Кро, Зеленсски заяви, че Украйна вече е де факто член на НАТО, но трябва да се присъедини към алианса де юре.

Нидерландия ще оказва непоколебима подкрепа на Украйна, заяви холандският премиер Марк Рюте по време на визитата на Зеленски в Хага.

Рюте добави, че Русия не може да спечели войната в Украйна и трябва да бъде подведена под отговорност за престъпленията, които според него са агресия и други военни престъпления.

Нидерландският премиер заяви, че няма табута, когато става въпрос за военна подкрепа за Украйна.

На пресконференция заедно със Зеленски и белгийския премиер Александър Де Кро, Рюте заяви, че въпросът дали НАТО може да достави изтребители на Украйна все още не е решен.

От своя страна белгийският премиер заяви, че страната му подготвя нов пакет от военни помощи за Украйна. Де Кро допълни, че неговото правителство проучва как замразените руски активи могат да бъдат използвани за подпомагане на Украйна.

Пред репортери украинският президент изрази оценката си, че руските сили на бойното поле са деморализирани и че Киев вярва, че планираната от него контраофанзива за отвоюване на окупираните от руските войски земи ще бъде успешна.

След началото на руската инвазия през 2022 г. украинският лидер посети няколко чуждестранни столици, включително Лондон, Париж и Вашингтон. Нидерландия е силен поддръжник на Украйна и миналия февруари нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че не изключва каквато и да било военна подкрепа за Киев, стига тя да не въвлече НАТО в конфликт с Русия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен миналия февруари заяви, че в Хага ще бъде създаден международен център за преследване на престъпната агресия в Украйна. МНС може да преследва геноцид в Украйна, но няма юрисдикция по обвиненията в престъпна агресия от страна на Русия там, посочва Ройтерс. ООН дефинира престъпната агресия като "инвазия или атака от страна на въоръжените сили на държава (на) територията на друга държава, или каквато и да било военна окупация".

Украйна трябва да реши какви условия приема за постигането на мир

Говорител на ЕК заяви днес, че Украйна трябва да реши какви условия са необходими, за да се постигне мир, като междувременно продължават да подкрепатат Киев да се защити от руското нападение. Подкрепяме мирно решение, но е очевидно, че през това време Украйна трябва да има средства да се защити, добави говорителят.

По думите му най-добрата възможност за разследване на престъпленията, извършени срещу Украйна, е по случая да работи Международният наказателен съд. Втората възможност е създаването на специален съд, а третата е за смесен съд - с международни съдии и съдии от пострадалата от престъпленията страна. Обсъждането продължава, не сме се произнасяли в полза на някоя от тези възможности, посочи говорителят. Въпросът е много труден от правна гледна точка, затова е нужно време, включително и за дипломатическа работа, добави той.

Говорителят отбеляза, че е незаконно да се участва съзнателно в заобикалянето на наложените от ЕС санкции срещу Русия. ЕК работи с държавите от ЕС за пълното прилагане на мерките, както и за преодоляване на препятствията пред тяхното приложение. Неотдавна бяха приети правила, които ще позволят да бъдат санкционирани и онези, свързани със заобикалянето на санкциите, посочи говорителят.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

 

Новините от днес и със задна дата