сряда, 10 май 2023 г.

Кулинарен шедьовър на София Лорен

 Кулинарните шедьоври на София Лорен

"Всичко, което виждате, дължа на спагетите", е един от легендарните цитати на неостаряващата киноикона София Лорен. Възприемана като еталон за красота и талант, боготворена от милиони хора по света, италианската актриса никога не е губила човешкия си образ и отдавна се е отрекла от определението "звезда".

88-годишната Лорен за мнозина изглежда като жена, която едва ли някога е влизала в кухнята и е пускала фурната, но истината е, че кулинарията и вкусната храна са всъщност неизменна част от нейния натюрел.

"Не ям, за да живея. Живея, за да ям", е част от философията на кинолегендата, която зад гърба си може да се похвали с десетки забележителни роли, но и с много успешни кулинарни книги, пише Дир.бг.

"Моята първа готварска книга означава за мен повече от всеки филм, защото ми донесе най-голямото щастие в живота в онези тревожни дни преди раждането на Карло-младши", откровено заявява актрисата.

Изданието носи заглавието "В кухнята с любов" и излиза от печат още през 1971 г. Актрисата започва работа над кулинарната творба през 1968 г., докато живее в уединение в Женева по време на трудната си бременност преди появата на първородния син Карло Понти- джуниър. След повече от 25 години Лорен издава и втория си гурме шедьовър "Рецепти и спомени", в който разкрива любимите си автентични семейни ястия, наследени от жените в нейната фамилия.

Въпреки че е страстен хоби кулинар и истински ценител на вкусната храна, актрисата винаги е впечатлявала с шеметна фигура и бляскава визия. Диетата си тя определя като средиземноморска, но твърди, че разковничето е количеството.

Лорен разказва как цял живот се е поддавала на изкушението на всяка храна, която обича с особена страст, но никога не прекалява. На въздържание София се учи още в детството си, което преминава изключително бедно. В една от книгите си тя споделя, че тогава, виждайки, че у дома има хляб, треперела от облекчение. Защото в повечето дни, дори това нямало. Въпреки горчивите спомени и детските травми, тя винаги е обичала и продължава да обича храната.

Ето и част от нейните най-известни кулинарни шедьоври:

"Народни" спагети

Необходими продукти:

  • 400 г спагети
  • 200 г домати в собствен сос, обелени
  • 8 дафинови листа
  • 3 с.л. зехтин
  • 30 г краве масло
  • глава лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 ч. л. канела
  • Начин на приготвяне:

  • Разтопете кравето масло и добавете малко зехтин, след това сложете лука и го запържете до златисто.
  • Добавете доматите със сока, дафиновия лист, посолете, прибавете пипера.
  • На финала сложете канелата и оставете да ври на бавен огън около 10 минути.
  • Сварете спагетите в подсолена вода, изцедете ги и ги залейте със соса. Сервирайте веднага.

Талиатели с песто

Необходими продукти:

  • 160 г талиатели
  • 1 връзка магданоз
  • 5 с.л. зехтин
  • 2 бр. аншоа
  • 1 шепа черни маслини
  • 40 г галета
  • Няколко кедрови ядки
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Поставете в блендера измитите и подсушени листа от магданоз, щипка сол и 4 лъжици зехтин. Междувременно сложете водата за пастата да заври.
  2. Почистете маслините от костилките и ги нарежете на четири. Запържете ги без олио в тиган с незалепващо дъно заедно с галетата.
  3. Отделно запечете на тиган и кедровите ядки.
  4. Подсолете заврялата вода и сложете пастата, като спазвате инструкциите за варене.
  5. Пак в тиган с незалепващо покритие загрейте последната лъжица зехтин и сложете рибите да се запържат леко. Разбъркайте с пестото.
  6. Отцедете пастата през гевгир и запазете малко от водата, в която е вряла.
  7. Добавете към пастата магданозеното песто и водата. След това добавете галетата с маслини и разбъркайте.

    Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu


Новините от днес и със задна дата