понеделник, 15 май 2023 г.

Гешев скъса оставката си публично и атакува Борисов / видео

 

Главният прокурор Иван Гешев скъса написаната си, но неподписана оставка публично, докато даваше изявление пред медиите две седмици след като срещу него беше извършен опит за атентат, прокурори поискаха оставката му, а кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел се закани, след като заработи правителството ѝ, първо да иска неговото освобождаване от ВСС.

На пресконференция обвинител №1 съобщи още, че чака оставката на заместника си Борислав Сарафов, както и публично атакува лидера на първата политическа сила Бойко Борисов.

"Като главен прокурор съм работил единствено и само за България. За мен думи като "родина", "татковина", "чест", "вярност към приятелите си" означават нещо. Може да съм допускал грешки, но всичко е било само в интерес на народа", заяви Гешев и скъса оставката си демонстративно пред медиите.

Вчера, пристигайки от САЩ, бях поканен до 10 часа да си подам оставката, беше споменато и семейството ми. И че това, ако не го направя, някой ще натисне копчето Enter с някакви неща, с някакви видеоклипове и затова по-добре да проявя благоразумие, обясни главният прокурор.

Той подчерта, че не го е страх. "Страхливият умира всеки ден. Смелият - само веднъж. Историята помни смелите. Аз не знам дали съм смел, но правя каквото трябва, пък да става каквото ще. Като главен прокурор съм работил само и единствено за България и в интерес на хората", каза още Иван Гешев.

И обясни, че работата му е за почнала с разбиването на битовата престъпност.

"Опитах се още от началото на мандата си да променя каквото мога, да подобря сигурността на хората, с битовата и организираната престъпност. Европейската комисия заяви, че този проблем е решен. Появиха се и разследвахме дела за тероризъм, продължихме с олигарси, които се смятаха за недосегаеми и сега се крият в Дубай, Сърбия, пазени вероятно от Русия, а някои бивши министър-председатели подаряваха кученца на Путин", коментира обвинител номер едно.

"Лицето Борислав Сарафов, който каза, че политиката трябва да излезе от прокуратурата, аз съм съгласен и сега е моментът. Политиката се опитва да ръководи прокуратурата в интерес на користните си интереси, сега го прави безобразно и брутално, нарушавайки всякакви европейски ценности като върховенството на закона и правовата държава, повечето политици нямат елементарен морал. Всичко започна преди месеци, получих предложение завоалирано, казаха, че е от Бойко Борисов, да стана посланик в Израел, в Турция и евентуално да имам политическа кариера в партията му - не го приех на сериозно, явно още тогава е започнала организацията на всичко, което виждаме', разказа още Гешев.

По думите му атентатът срещу него е бил целенасочен опит да бъде убит. Според Гешев е имало и медийна атака срещу него и подчинените му.

"Целта е, ако може да бъда привлечен като обвиняем и прокуратурата да бъде овладяна", подчерта главният прокурор.

Иван Гешев разказа хронологично какво му се е случило - в понеделник му се обадил човек, близък до ГЕРБ, който му обяснил, че Борисов разпитва за него и за семейството му, посъветвал го да спре да говори. След това главният прокурор разговарял с Борислав Сарафов по повод негово становище, публикувано в медиите. "Каза, че го е срам, но нямало какво да направи. Извини се", уточни Гешев и продължи:

"В сряда разбрах, че Сарафов е внесъл предложение до ВСС да бъде отстранен Ясен Тодоров, защото дал изявления в медиите без негово съгласие. На мен не ми е известно Сарафов да е искал разрешение за изявленията си".

След това Гешев спомена и за разговор с политик жена, която той смятал за приятел. С нея разговарял след заявката на Мария Габриел да иска освобождаването му. "Стана ми ясно, че това са го знаели в тесен кръг от хора и лицето Бойко Борисов е сред тях", отбеляза още обвинител номер едно. 

Той каза още, че настоящата позиция на ДПС граничела с предателство.

По думите на Гешев Сарафов принудил прокурори да пуснат становище срещу него.

"Получих и SMS от административен ръководител на софийска прокуратура: "Много съжалявам за това, което направих днес, съжалявам!". Обадих му се да го попитам какво има предвид и той обяснил, че "Сарафов го е накарал да пусне становище". "Разбрах го, той ми е приятел и ще продължи да ми е приятел. В тежко здравословно положение е. А това ще тежи на съвестта на хората, които са го направили", подчерта Гешев.

"Излиза, че аз съм бъг в системата за някого и трябва да бъда отстранен, за да може системата да функционира и отново да се краде", каза още главният прокурор.

Той беше категоричен, че ще довърши мандата си, макар и това да има някакви последици в личен план.

"Получих съобщение от мой колега прокурор, който ми написа: "Здравей, Иване! Не знам дали знаеш, но Сарафов каза, че трябва да прекратя делото "Барселона" до петък". Отговорих, че не съм запознат. Делото е на специален надзор. Уведомих наблюдаващия прокурор във ВКП. Каза, че не може да приключи делото до края на септември. Ще довърша мандата си. За мен има само едно значение - сигурността на българските граждани. Време е да бъде изметен политическия боклук", отбеляза Иван Гешев.

"Бог с нами. Да живее Майка България", заяви главният прокурор накрая на речта си и поиска оставката на Борислав Сарафов.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

 

 

 

Новините от днес и със задна дата