понеделник, 8 май 2023 г.

Испания регистрира най-горещия и най-сух април в историята си

  

Засегнатата от суша Испания съобщи, че миналия месец е бил най-горещият и най-сухият април от 1961 г. насам, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Държавната метеорологична агенция (AEMET) съобщи днес, че средната дневна температура през април е била 14,9 градуса по Целзий, което е с 3 градуса над средната стойност.

AEMET съобщи, че средните максимални температури през месеца са се повишили с 4,7 градуса по Целзий. Валежите са били една пета от нормално очакваните през месеца, което го прави най-сухият април в страната.

Миналата година е била най-горещата в Испания от началото на отчитането на такива данни през 1961 г., а също така и шестата най-суха в страната.

Три години на оскъдни валежи и високи температури доведоха до това, че страната официално изпадна в дълготрайна суша.

Миналата седмица в блиц проучване на група международни учени бе установено, че рекордните температури през април в Испания, Португалия и Северна Африка са станали 100 пъти по-вероятни поради причинените от човека климатични промени и в миналото биха били почти невъзможни.

Испанското правителство поиска по спешност средства от Европейския съюз за подпомагане на фермерите и животновъдите поради това, че посевите са засегнати от сушата.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата