събота, 6 май 2023 г.

ЧВК "Вагнер" нае първия си генерал - "Касапина от Мариупол"

 

Евгений Пригожин обяви, че ЧВК "Вагнер" е наела първия си, но не и последен генерал. Уволненият наскоро генерал-полковник Михаил Мизинцев е приел поканата да стане част от частната армия.

Михаил Мизинцев бе заместник-министър на отбраната, натоварен със задачата за оръжейно и техническо снабдяване на руските въоръжени сили.

Той получи прозвището си "Касапина от Мариупол" заради ролята си в успешното превземане на обкръжения град.

Според Пригожин причината за уволнението на Мизинцев е доста коварна. Генералът бил един от малкото, които правил всичко възможно, за да не позволи силите на "Вагнер" да страдат от "глад за снаряди".

По думите на шефа на ЧВК "Вагнер" военният министър Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов са пряко отговорни за смъртта на десетките хиляди войници от "Вагнер". Според Пригожин те трябва да бъдат изправени на съд заради своята некадърност и вредителство.

По-рано Пригожин обяви в гневно видео, че ще изтегли силите си от Бахмут на 10 май, защото Шойгу и Герасимов нарочно саботират усилията по превземането на града.

Привържениците на Пригожин изтъкват, че уволнението на на успелия Мизинцев не е изненадващо и заради практиката Руското военно министерство да повишава и издига единствено не успели генерали. Каналът на ЧВК "Вагнер" в Telegram дава няколко примера.

Александър Лапин е отговорен за загубата на над 300 модерни бронирани машини, включително пленяването на голям брой танкове Т-90. Той е извършвал множество неуспешни атаки срещу Украйна, но вместо да бъде уволнен е бил повишен до началник на Генералния щаб на Сухопътните войски на Русия.

Генерал Рустам Мурадов е главнокомандващ на неуспешната атака на руската армия при Вухледар. Той издава заповед бойните машини да щурмуват града право през минните полета, което води до загубата на две елитни бригади морска пехота и стотици бройки модерна техника. На фона на тези неуспехи Мурадов бе повишен до чин Генерал-полковник. През април обаче Мурадов бе освободен от всички позиции, свързани с войната на Русия срещу Украйна.

По предварителна информация въоръжените сили на чеченския президент Рамзан Кадиров ще заемат позициите, държани от "Вагнер".

Междувременно в Русия бе взривен писателят Захар Прилепин. Той бе известен с подкрепата си за войната срещу Украйна и нео-сталинистките си възгледи.

Атентатът станал на черен път в гъста гора в Нижни Новгородска област. Взривът убил шофьорът на писателя.

Писателят е оцелял, но е в много тежко състояние. Всички пътища до мястото на атентата са блокирани, съобщават руските медии.

Според първичната информация под шасито на колата на писателя е бил монтиран 3-килограмов експлозив.

Това е поредният атентат срещу публични фигури в Русия, известни с подкрепата си за войната срещу Украйна. По-рано

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата