вторник, 9 май 2023 г.

Излязоха кръвните проби за алкохол и дрога на шофьора, блъснал и убил Ани и Явор

  

Снимка: Фейсбук групата "Катастрофи България", Borislav Milanov

Резултатите от кръвните проби за алкохол и наркотици на 18-годишния шофьор, който блъсна и уби на столичния бул. "Сливница" 22-годишен мъж и 24-годишната му приятелка, са отрицателни. Това е съобщил пред Dir.bg говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. 

По думите ѝ, при първоначалния оглед на мястото на катастрофата, която стана 15 минути след полунощ на 8 май, не са открити следи от спирачен път. 

"По пътя има изтекли спирачна течност и масло от лекия автомобил, вследствие на настъпилото произшествие, но не и следи от задействане на спирачен механизъм. Ще бъде направена техническа експертиза на колата", допълни прокурор Петрова.

Тя каза още, че в момента 18-годишният Адриан Антонов е в ареста за 72 часа, след като му бе повдигнато обвинение, а наблюдаващият прокурор ще прецени утре дали ще поиска от съда налагането на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". 

Междувременно пред bTV родителите на момчето, което все още е ученик и има книжка от февруари т.г., заявиха, че са съсипани три човешки съдби и че съжаляват за тази трагедия.

"Искрени съболезнования на семействата на загиналите деца. Съсипани са три човешки живота. Това е пълна трагедия. Моето дете, може и в училището да попитате, никога не е употребявало нито алкохол, нито наркотици", каза през сълзи бащата Марио Антонов.

Майката Таня призна, че са в шок. "Бих си дала живота, за да са живи те", каза тя.

По-рано днес пък бащата на 22-годишния Явор - Павлин Стоянов призова за справедливост. 

"Моля всички българи, помогнете да не се забрави случая с тези две деца. Ани и Явор се обичаха много, предстоеше им сватба. Един убиец на пътя ни лиши от всичко. Заради вашите деца, да направим нещо и да спрем тези убийци. Синът ми нямаше нито едно нарушение на пътя", каза почерненият родител.

Общински съветници искат изслушване на вътрешния министър

Столични общински съветници искат изслушване на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев относно контрола и реда на пътя. "По искане на кмета, на моя милост и на съветниците от групата на ГЕРБ-СДС, свикваме извънредно заседание на Столичния общински съвет (СОС) този четвъртък", каза председателят на СОС Георги Георгиев.

Той посочи, че министърът на вътрешните работи е поканен на заседанието, за да бъде изслушан. "Той не е длъжен да дойде. Нямаме такива правомощия. Но каним министъра на вътрешните работи лично, господин Демерджиев, както и главния секретар на МВР, начело на професионалното ръководство на министерството, отговорно за контрола и реда на пътя", каза Георгиев. 

Целта на изслушването е да се предостави информация за това какво предстои да бъде извършено от МВР, за да се елиминира рискът на пътя и да се осигури безопасна среда за гражданите на София, коментира Георгиев, като допълни, че е поискал двойно увеличение на патрулните екипи в града.

"Няма да се уморя да повтарям, че е невъзможно 15 патрулни екипа да следят за реда по улиците в Столична община, които са с дължина 3900 км.", каза председателят на СОС.

По думите му, Столична община е поставила 32 табла за скорост. "По закон, единственото, което може да прави общината, е да събира информация, да я изпраща на МВР. За шест месеца сме изпратили стотици файлове и информация с данни за конкретни нарушения на 32-те табла, които са монтирани в целия град", коментира Георгиев и посочи, че градът е раздиран от гонки. "Общината не може да контролира гонките, това е работа на полицаите", каза той.

Очаквам от всички политически сили незабавно да изразят подкрепа за законопроекта, внесен от депутатите от ГЕРБ, за да можем да дадем достъп до цялата инфраструктура, която общината има, на "Пътна полиция", коментира още председателят на СОС.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата