вторник, 30 май 2023 г.

„Магия на словото“ се проведе в Английската гимназия "Гео Милев"

 „Магия на словото“ се проведе в Английската гимназия

Учители и ученици от АЕГ „Гео Милев“ организираха тържество по случай Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност под надслов „Магията на словото“. Безспорните ерудити в областта на науката от университет „Проф. д-р Асен Златаров“: проф. дпн Маргарита Терзиева,  доц. дин Мартин Гюзелев и доц. д-р Пенка Вълчева, провокирани от въпросите на  десетокласничката Ева, изложиха факти и мнения, свързани с развитието на българския език през различните етапи във времето.

Интервюто бе излъчено на живо и може да се гледа отново през официалната Facebook страница на училището и Ученическия съвет. От името на ръководството на БСУ доц. д-р Славка Димитрова поднесе поздравителен адрес по случай 24 май.

Празникът се пренесе в различни творчески работилници, които обединиха учители и ученици от две бургаски гимназии. Ръка до ръка възпитаниците на Английската гимназия работиха и се забавляваха с прекрасните възпитаници от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Младите хора адресираха писма до любимите си учители и писатели, изписваха имената си на глаголица, създадоха комикси, редиха пъзели, участваха в състезание за бързопис и правопис, а с помощта на учителката Радостина Димитрова изработиха книга „Магията на словото“, която ще бъде съхранена завинаги в гимназията. След всичко, което сътвориха, децата премериха сили в отборни спортни игри, които имаха за цел не само да раздвижат телата на участниците, но и да провокират бързината на мисловната им дейност и чувството за общност.

Ученици от 10. клас представиха невероятни двуезични книги, за които са се трудили неуморно по време на учебния срок. Те показаха как с много вяра и малко напътствие от учител Катя Димитрова могат да сътворят чудеса.

Осмокласници и деветокласници от паралелки с изучаване на графичен дизайн събраха шедьоврите си в изложба, която доц. Димо Колибаров – директор на филиала на НХА, и техният преподавател Десислава Димова представиха пред гостите на събитието.

Ученици от Театралнoтo ателие на гимназията с ръководител Ася Хаджирачева настроиха романтично публиката с рецитал на стихотворения от незабравими български автори. Най-забавната част от празничния ден настъпи по време на викторина, в която запретнаха ръкави отбор „Учители“ и отбор „Ученици“.

За първи път Ученическият съвет към АЕГ връчи грамоти  „Ученик на годината“ и „Учител на учениците“. Възпитаниците имаха право да гласуват по предварително зададени критерии за най-добри ученици по випуск, както и за учител, който задоволява техните нужди и изисквания в академичен, емоционален и социален план. Крайният резултат от попълнените анкети определи за учител на учениците Филка Калабалъкова, а за ученици на годината: Петър Петров от 8. клас, Георги Тодоров от 9. клас, Станислав Червенков от 10. клас, Петър Чапкънов от 11.клас и Янис Христов от 12. клас.

Директорът на АЕГ "Гео Милев" Жаклин Нейчева изказа благодарност към двама единадесетокласници, които всеотдайно работят за престижа на гимназията, като връчи грамоти за активно участие и принос към общността на АЕГ на  Христо Петев - председател на УС и Александър Иванов - зам.-председател на УС към училището.

Не на последно място, красиви и вкусни сладки и солени изкушения, приготвени от учениците от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ зарадваха всички присъстващи.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата