четвъртък, 4 май 2023 г.

Бургас посреща Гергьовден с празничен фолклорен концерт на площад „Тройката“

 Бургас посреща Гергьовден с празничен фолклорен концерт на площад „Тройката“

Бургас ще отбележи 6-ти май – Гергьовден и Ден на храбростта и на Българската армия с голям празничен фолклорен концерт на площад "Тройката".

По традиция празничният ден ще започне с отслужване на тържествена света литургия от 09.00 часа в Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в чест на Свети Великомъченик Георги. През целия ден бургазлии могат да се поклонят пред частица от мощите на Свети Георги, която се съхранява в храм „Св. св. Кирил и Методий“ и е дарена на Бургас от манастира Ксенофонт в Света гора.

Празничната програма на Община Бургас ще продължи с тържествен ритуал, на който всички родолюбиви българи могат да положат венци и цветя пред Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк от 11.30 часа.

По стара българска военна традиция, водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас ще бъде отслужен от 12.00 часа пред храм „Св. св. Кирил и Методий“ от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и бургаското православно духовенство.

Празникът ще продължи с богата фолклорна програма на площад „Тройката“ от 12.30 час. Нейното начало ще постави оркестър „Жарава“ в състав: Динко Палазов – кавал, Петко Янгьозов – гайда, Красимир Петков – акордеон, Желязко Ангелов – клавир, Николай Чапкънов – тъпан и с гост-солист Александра Димитрова. На сцената за наслада на бургазлии и гости на града ще се качат още танцьорите от Фолклорен танцов ансамбъл "Никола Гинов" и ДФТА "Радост" с художествен ръководител Димитър Гинов.

 

ПРОГРАМА

6 май 2023

 

09.00 часа

Храм „Св. св. Кирил и Методий“

Празнична света литургия в чест на Свети Великомъченик Георги

 

11.30 часа

Военен клуб – Бургас, ул. „Христо Ботев“ № 48

Полагане на венци и цветя на Паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк

 

12.00 часа

Площад „Св. св. Кирил и Методий“

Тържествен водосвет и молебен за здраве на българските войни от гарнизон Бургас отслужена от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Иеротей и бургаското православно духовенство

 12.30 часа

Площад „Тройката“

Празничен фолклорен концерт

с участието на: оркестър „Жарава“ в състав: Динко Палазов – кавал, Петко Янгьозов – гайда,

Красимир Петков – акордеон, Желязко Ангелов – клавир,

Николай Чапкънов – тъпан и гост-солист Александра Димитрова,

ДФТА "Радост" и ФТА "Никола Гинов"

с художествен ръководител Димитър Гинов

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата