сряда, 3 май 2023 г.

Европейците подкрепят борбата с климатичните промени, но не с цената на лични жертви

 Европейците подкрепят борбата с климатичните промени, но не с цената на лични жертви 

Много европейци са загрижени за климатичната криза, готови са да предприемат лични мерки и да подкрепят правителствени инициативи за борба с нея, но колкото повече подобни мерки променят обичайния им живот, толкова повече ще намалява готовността им, пише The Guardian, позовавайки се на проучване, проведено от института за изследване на общественото мнение YouGov.

Проучването е проведено в седем европейски държави. Анкетата е измерила подкрепата на гражданите за национални мерки за климата, като например забраната за използване на пластмасови изделия за еднократна употреба и отказът от автомобили с двигатели с вътрешно горене, а също и за лични мерки, като например купуване само на употребявани дрехи и отказ от месо и млечни продукти. Отговорите показват, че повечето граждани са склонни да предприемат мерки, които няма да се отразят твърде много на начина им на живот, но по-радикалните инициативи се посрещат с далеч по-малък ентусиазъм. 

Изданието съобщава, че във всички страни мнозинството от анкетираните са заявили, че се страхуват от климатична криза. Повечето от тях също така са съгласни, че изменението на климата се дължи на човешката дейност. 

Действията в областта на климата, които не изискват радикални промени в начина на живот, са били най-популярни в анкетите.

77 % от анкетираните в Обединеното кралство подкрепят засаждането на нови дървета, а 75 % от анкетираните в Испания подкрепят пълната забрана на пластмасовите изделия за еднократна употреба. Широко разпространена, но вече не толкова, е и подкрепата за мерки за ограничаване на консумацията на месо и млечни продукти. 

Въпреки това най-радикалните мерки, като пълното премахване на месото и млечните продукти и ограничаването на броя на децата в семейството, не са намерили значителна подкрепа, отбелязва The Guardian. Едва 19 % от анкетираните в Италия подкрепят подобни мерки, което е най-високият дял от всички седем държави. 

Непопулярни са и такива инициативи като пълното премахване на личния транспорт, както и държавната забрана за производство и продажба на бензинови и дизелови автомобили.

Публикацията отбелязва, че относително положителна реакция към пълната забрана за използване на автомобили с двигател с вътрешно горене е регистрирана в Италия и Испания, докато най-голям брой противници на подобни идеи има сред анкетираните от Франция и Германия.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата