петък, 26 май 2023 г.

СЗО: Следващата пандемия може да бъде "още по-смъртоносна"

 

Ръководителят на Световната здравна организация предупреждава, че следващата пандемия може да бъде по-лоша и по-смъртоносна от тази с Ковид-19.

По време на среща на Световната здравна асамблея в Швейцария, генералният директор на СЗО - Тедрос Аданом Гебрейесус, призова страните да изпреварят подобна възможност.

"Остава заплахата от поява на друг вариант, който причинява нови вълни от смърт. Заплахата от поява на друг патоген с още по-смъртоносен потенциал също не е изчезнала", каза Гебрейесус, цитиран от CBS News.

"Когато на вратата ни почука следващата пандемия - а това ще стане - трябва да сме готови да отговорим решително, колективно и справедливо", допълни той.

Списъкът с потенциални патогени продължава да расте. Само от 2009 г. американски учени са идентифицирали повече от 900 нови вируса.

"Ще имаме още една пандемия", каза съоснователят на Microsoft Бил Гейтс пред CNBC миналата година. "Следващият път ще бъде различен патоген".

На срещата на СЗО тази седмица Гебрейесус призова страните да реформират начина, по който се подготвят за тези заплахи.

"Ако ние не направим промените, които трябва да бъдат направени, тогава кой ще ги направи? И ако не ги направим сега, тогава кога?" той каза.

Световната здравна организация (СЗО) е в разгара на преговорите за нов начин за справяне с пандемиите.

Приемането на новия договор е приоритет за Гебрейесус, който го нарече "ангажимент на поколенията, че няма да се върнем към стария цикъл на паника и пренебрежение".

Преговорите по проекта ще продължат през следващата година съгласно график, определен от Световната здравна асамблея, съобщава Ройтерс.

За новото по-широкообхватно пандемично споразумение държавите-членки се съгласиха, че то трябва да бъде правно обвързващо за тези, които се подпишат, преодолявайки ранните резерви от страна на САЩ.

Това ще бъде едва второто подобно здравно споразумение след Рамковата конвенция за контрол на тютюна от 2003 г. Този договор имаше за цел да намали тютюнопушенето чрез данъчно облагане и нови правила за етикетиране и реклама.

Не всички приемат идеята за нов обвързващ договор безкритично. Според някои британски депутати СЗО може да получи правомощия да налага локдауни във Великобритания, пише в. "Телеграф".

В Лондон има опасения, че нов договор ще увеличи съществено правомощията на организацията. Той ще й позволи да затваря граници и да въвежда паспорти за ваксини.

Държави, включително Великобритания, ще трябва да похарчат 5% от бюджета си за здравеопазване за подготовка за пандемия. Според депутати от Консервативната партия в Обединеното кралство това отваря възможност СЗО да се превърне в по-централизиран "контролиращ международен орган".

Съгласно плановете страните членки ще трябва да "признаят СЗО като ръководен и координиращ орган и да се ангажират да следват препоръките на организацията при нова пандемия".

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата