вторник, 16 май 2023 г.

Германия превръща стара мина в най-голямата плаваща слънчева електроцентрала

  

В Германия днес започна строителството на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА. Тя е разположена в езеро в източната част на страната, което някога е било открита мина за лигнитни въглища.

Разпростираща се върху 16 хектара, плаващата фотоволтаична централа в близост до град Котбус е най-голямото подобно съоръжение в Германия и едно от най-големите в Европа, според оператора на проекта, местната "Лийг" (Leag) и разработчика "И Пи Ню Енерджис" (EP New Energies).

Очаква се новата мощност да влезе в експлоатация през второто полугодие на 2024 г., като част от климатичния преход на икономиката на историческата област Лужица, чийто най-голям град е именно Котбус.

Очаква се централата да генерира около 29 000 мегаватчаса електроенергия годишно, което е достатъчно за захранване на 8250 домакинства.

Около 51 000 слънчеви модула са монтирани на почти 1900 плаващи в езерото платформи.

Дейностите по наводняването на някогашната въглищна мина започна през 2019 г. Обектът трябва да се превърне в най-голямото изкуствено вътрешно езеро в Германия в рамките на десетилетие.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата