вторник, 9 май 2023 г.

ФБР разкри, че е разбило програмен пакет от зловреден хакерски софтуер, създаден от елитни руски шпиони

 

Федералното бюро за разследване (ФБР) е разбило програмен пакет от зловреден хакерски софтуер, използван от елитни руски шпиони, предаде Ройтерс и БТА като се позова на изявления на висши американски представители на правоприлагащите органи.

Агенцията отбелязва, че това дава представа за решителната схватка в дигиталната сфера между двете киберсвръхсили.

Според изявленията техническите експерти на ФБР са идентифицирали и деактивирали зловреден софтуер, използван от руската Федералната служба за сигурност (ФСС) срещу неупоменат брой компютри в САЩ, и се надяват, че този ход ще нанесе съкрушителен удар срещу една от главните програми на Русия за кибершпионаж.

"Смятаме, че това е първокласният им инструмент за шпионаж", каза пред журналисти един от висшите американски представители преди да бъде разпространена тази информация. Той отбеляза, че Вашингтон се надява операцията да го "изкорени от виртуалното бойно поле".

Официалният американски представител идентифицира хакерите от ФСС, които стоят зад зловредния софтуер, като добилата лоша слава хакерска група, известна с името "Турла". По думите му тя е действала в продължение на две десетилетия срещу различни цели, свързани с НАТО.

Американският представител каза това пред журналисти при условие да запази анонимност.

Руски дипломати още не са дали отговор на направено искане за коментар.

Москва обикновено отрича, че извършва дейности, свързани с кибершпионаж, отбелязва Ройтерс.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата