сряда, 10 май 2023 г.

Християн Пендиков стана официално български гражданин

  

               Снимка: Булфото

Секретарят на сдружение "Цар Борис Трети" в РСМ Християн Пендиков, който стана жертва на побой в Охрид, стана официален български гражданин, след като днес на специална церемония вицепрезидентът Илияна Йотова му връчи документите за самоличност.

"За мен днес е огромна чест да ти връча указа, с който България ти предоставя гражданство - да ти връчим документи на български гражданин. От днес ти ще се ползваш с защитата на българската държава, ще имаш правата и задълженията на всеки един български гражданин според Българската конституция. От днес ти ставаш и гражданин на Европейския съюз", коментира Йотова.

По думите ѝ в основата на Българската конституция е вярата в общочовешките ценности, в свободата, в мира, хуманността, равноправието, в справедливост и в търпимост.

"Върховният закон повелява преди всичко да спазваме правата на личността, нейното достойнство и нейната сигурност. Всички ние - българските граждани, трябва да пазим България - националното и държавно достойнство, и това е нашата клетва пред родината", заяви вицепрезидентът и продължи:

"За мен днес е наистина чест, че мога да връча български документи за самоличност на един смел млад човек, един човек с много кураж, който въпреки насилието, въпреки заплахите, въпреки провокациите остана верен на българското си име, на българския си произход, на българското си самосъзнание и българската идентичност. Днес всеки гражданин на света, на Европа има право на своята идентичност, има право да говори за нея, има право да я показва, има правото да я защитава".

Йотова подчерта, че България е равноправен член на ЕС и изисква от партньорите си и съседите си - РСМ, да признават правата на българите в собствената си държава и да ги защитят чрез Конституцията си.

"Считаме, че това ще бъде гарант за тези права. Много стриктно ще наблюдаваме на практика дали тези права се изпълняват, защото ЕС е преди всичко права на човека. Там, където права няма, няма и Европа", категорична беше Илияна Йотова.

Тя подчерта, че България настоява РСМ да изпълнява всички поети ангажименти, описани в Двустранния протокол: "Това е най-краткият път към европейското членство на РСМ.

"Пожелаваме на Християн да бъде достоен български гражданин", каза още Йотова. 

От своя страна Пендиков благодари на президента, на вицепрезидента и на всички министерства, приятели, служители на полицията, които са му помогнали и все още се грижат за ежедневната му сигурност. 

"В Македония има още много българи, които се борят ежедневно за нашата кауза, за нашата идеология и те също трябва да получат българска защита", отбеляза Пендиков.

На 19 януари той беше жестоко пребит в Охрид, а ден след това го транспортираха с правителствения самолет "Фалкон" за лечение в България. Той беше приет във Военномедицинската академия, където беше опериран заради счупена челюст. Срещу нападателя му Илия Спасески е заведено дело, което ще продължи в края на май.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата