сряда, 24 май 2023 г.

Най-големият военен кораб в историята - американски самолетоносач, пристигна на границите с Русия / видео

 Повреда вкара в дока най-новия самолетоносач на САЩ

Най-големият военен кораб в историята - американският самолетоносач "Джералд Форд", пристигна днес в Норвегия на посещение, порицано от съседна Русия, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Корабът с водоизместимост над 100 000 тона и ядрени двигатели влезе сутринта във фиорда на Осло заедно с ескорта си. Очаква се американските плавателни съдове да се включат в неколкодневни военни учения, които според местни медии ще се проведат в Арктика.

Посещението, което идва на фона на напрежението между Запада и Русия заради войната в Украйна, беше разкритикувана от руското посолство.

"На север няма въпроси, които да изискват военно решение, нито пък има въпроси, по които има нужда от външна намеса", каза говорителят на дипломатическото представителство Тимур Щеканов. "Като се има предвид, че в Осло е прието, че Русия не представлява пряка военна заплаха за Норвегия, подобни прояви на сила изглеждат нелогични и предубедени", добави той.

Норвегия, която е член на НАТО, има обща граница с Русия по суша и в Баренцово море, припомня БТА.

Американският самолетоносач с дължина над 335 метра е способен да превозва до 90 самолета и хеликоптера. Очаква се той да остане в норвежката столица няколко дни.

Русия: Дронове атакуваха наш военен кораб в Черно море

Дронове са атакували руския военен кораб "Иван Хурс" в Босфорския проток. Това съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков твърди, че атаката идва от украинските въоръжени сили. Корабът "Иван Хурс" е част от Черноморския флот и е осигурявал безопасната експлоатация на газопроводите "Турски поток" и "Син поток" в икономическата зона на Турция.

Конашенков твърди, че екипажът на военния кораб е успял да отблъсне атаката.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата