неделя, 7 май 2023 г.

Военният министър на Украйна: Очакванията за контраофанзивата ни са надценени от света

  

Военното ръководство на Украйна се опитва да убеди Запада да ограничи очакванията си за планираната контраофанзива, тъй като не е сигурно, че тя ще може да обърне хода на конфликта, пише американският в. "Вашингтон пост", като се позова на интервю с украинския президент Володимир Зеленски и министъра на отбраната Алексей Резников.

"Очакванията за нашата контраофанзива са надценени от света. Повечето хора очакват нещо голямо", каза Резников. Според него подобни очаквания може да доведат до "емоционално разочарование", добавя БТА.

Представители на властите в Киев се опасяват, че при неуспех Украйна може да загуби доставките на военна помощ, а Западът да се опита да принуди страната да седне на масата за преговори с Русия, пише "Вашингтон пост". Вестникът посочва, че според редица експерти би било трудно или дори невъзможно Русия да бъде изтласкана обратно на позициите, които тя заемаше преди началото на конфликта през февруари миналата година.

"Мисля, че колкото повече победи имаме на бойното поле, толкова повече хора ще вярват в нас, което означава, че ще получаваме повече помощ", каза Зеленски. Той посочи, че Украйна ще бъде готова да започне офанзива "веднага щом получи оръжията, които са договорени с партньорите". Срокът все пак може да бъде изместен в зависимост от метеорологичните условия, уточни Зеленски.

Според Резников "първата украинска щурмова група" е готова за контранастъпление на повече от 90%, но някои военнослужещи все още не са завършили обучението си в чужбина. Основната нужда на украинските въоръжени сили в момента е от системи за противовъздушна отбрана, подчерта той.

Зеленски добави, че Киев няма да чака доставките на изтребители, за да започне контранастъпление. "Щеше да бъде много по-лесно", ако Украйна разполагаше с Ф-16 (F-16). "Сега ние губим в небето", каза той.

По-рано координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ все още не обмислят възможността да доставят на Украйна изтребители Ф-16. Президентът на САЩ Джо Байдън също каза, че доставката на американски изтребители "не е приоритет в момента".

В същото време на 4 март телевизионният канал Ен Би Си съобщи за пристигането на двама украински пилоти в САЩ за евентуално обучение на западни военни самолети, включително изтребители Ф-16.

На този фон Русия е продължила да нанася ракетни удари срещу Украйна тази нощ преди очакваната от всички украинска контраофанзива, вземайки на прицел индустриален обект в южната Николаевска област, предаде Ройтерс, като се позова на съобщения на местните власти.

Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким заяви в социалните мрежи, че на сграда и промишлена зона, принадлежащи на неупоменато предприятие, са нанесени щети през нощта, след като руски стратегически бомбардировачи са изстреляли към района пет крилати ракети "Х-22".

Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат съобщи пред местната телевизия тази сутрин, че общо шест от тези ракети са били изстреляни към Украйна през нощта, но нито една от тях не е поразила целта си, добавя БТА.

В източната Харковска област най-малко петима души са ранени, след като ракета С-300 е ударила автопарк в град Балаклея, съобщи областният управител Олех Синехубов, припомня Ройтерс.

Руските въоръжени сили през последните дни засилиха използването на ракети с голям обсег, вземайки на прицел граждански и инфраструктурни обекти.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата