понеделник, 22 май 2023 г.

Мария Габриел и Николай Денков ще се ротират на 9 месеца на премиерския пост / видео

  

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са готови да излъчат премиери от двете коалиции, които да се сменят на ротационен принцип. Акад. Николай Денков от ПП-ДБ ще управлява 9 месеца, а след него за 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел. Това обявиха Денков и Габриел на съвместен брифинг в парламента.

"След 5 поредни избора се създава реална опасност за шести избори без ясен резултат. Със забавянето на важни решения - приемането на бюджета и всичко, което притеснява хората, е ясно, че трябва да се търсят други решения. Поучени от опита на 48-ото НС, това, което направихме в първите дни на това 49-о НС, е да инициираме законодателна програма, която да е приемлива за повече групи. Направихме управленска програма и представихме състав на проектокабинет, макар и да получихме упреци за това, за да е ясно, че имаме възможност да управляваме държавата, ако това се наложи", подчерта акад. Денков и продължи:

"Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е напълно ясно, тя е човекът, който може да помогне за реализиране на приоритетите в нашата управленска програма. Аз не знам за по-добър наш представител в европейските институции. Вчера обсъдихме тази идея на Националния съвет на ПП, като гаранция, че правителството ще работи поне 18 месеца".

Той обясни, че ротацията на премиерския пост ще се осъществява на 9 месеца, като в първите 9 министър-предесдател ще бъде самият той, а вицепремиер и външен министър - Мария Габриел, за следващите девет месеца премиер ще бъде Мария Габриел, а Денков - вицепремиер.

В края на всеки от тези периоди премиерът ще подава оставка, която ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще трябва да гласуват в НС и след това да подкрепят номинацията на другата група.

Направихме това в името на това България да има правителство, заяви от своя страна Мария Габриел.

По думите ѝ според общия документ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за смяната на премиерна на ротационен принцип вторият мандат да бъде "национален".

Благодаря на всички - ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН. Водихме разговори и показахме, че чрез диалог, отговорност и с принципи има възможност България да има редовно правителство. С БСП не се получи - очевидно имаме повече различия, а не сближавания. Радвам се, че тези различия станаха ясно по време на разговорите, а не след това. По време на преговорите се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа", коментира още Габриел и добави:

"Тук искам да благодаря на лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които през последните 48 часа с разум, а не емоция - заедно с мен и акад. Денков участвахме, за да получим подкрепа за днешния документ. Той показва колко много отстъпки направихме всички в името на това страната да има редовно правителство. Искам специално да благодаря на акад. Денков за търпението и професионализма, защото двамата успяхме да изготвим първия съвместен документ, на който стъпваме".

Ето и пълния текст на декларацията, върху която са работили представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ:

ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО УПРАВЛЕНИЕ

Отчитайки, че България има нужда от стабилно правителство,

за да излезе от настоящата политическа криза;

за да отключи потенциала си за ускорено икономическо и социално развитие;

за да реализира конституционна реформа с широка парламентарна и обществена подкрепа;

за да изпълни всички изисквания, свързани с пълноправното и активно членство на страната в Европейския съюз, включително Шенген и еврозоната,

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 49-ото Народно събрание ще подкрепя правителство, сформирано спазвайки следните принципи:

1. Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първия период от 9 месеца ще бъде акад. Николай Денков, а Мария Габриел - заместник министър-председател и министър на външните работи, а за втория период от 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, а акад. Николай Денков - заместник министър-председател.

3. Позициите на министър-председател и заместник министър-председател ще се изпълняват на ротационен принцип за последователни периоди от по 9 месеца. В края на всеки от тези периоди, министър-председателят ще подава оставка, двете парламентарни групи ще я гласуват и ще подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група, а досегашният министър-председател ще става заместник министър-председател.

4. Правителството ще изпълнява съгласуваните законодателна и управленска програми.

5. Ще се подготвят и приемат промени в Конституцията на Република България в диалог с всички парламентарни групи, включително промени в структурата на прокуратурата и ВСС.

6. Ще бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента, с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества.

7. Законодателната и управленската програма са приложени.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата