събота, 20 май 2023 г.

Г-7 в Япония: 21 милиарда долара за хуманитарни кризи, Украйна и Китай във фокуса

  

                                      Снимка: БТА

Лидерите на Г-7 обещаха 21 милиарда долара за справяне с глобални хуманитарни кризи и призоваха Китай да окаже натиск върху Русия за прекратяване на войната в Украйна. Те публикуваха изявление днес, в което поемат този ангажимент, а по-рано се обърнаха към Пекин със специална декларация, предаде БТА.

В Япония за срещата на върха беше и украинският президент Володимир Зеленски, който проведе двустранни срещи в кулоарите със световни лидери, сред които президента на Франция, канцлера на Германия и премиера на Великобритания. От Хирошима ЕС обеща да продължава да помага на Украйна, така че "военната машина на Путин да се провали". Във форума участва и Кристалина Георгиева.

След публикуването на заключителния документ, в който Г-7 обещаха 21 милиарда долара за справяне със задълбочаващите се хуманитарни кризи тази година, в това число и реагиране на спешната хранителна криза, хуманитарни организации отправиха критики. Макс Лоусън от "Оксфам" заяви, че Г-7 се е провалил пред страните от така наречения Глобален юг. Лидерите на Г-7 не са анулирали дълговете на тези страни, те не са намерили действително необходим начин, за да се сложи край на огромното нарастване на глада по света.

Представителят на "Оксфам" заяви, че лидерите на Г-7 могат да намерят милиарди, за да водят война, но не могат дори да предоставят половината от онова, което е нужно на ООН за справяме с най-съществените хуманитарни кризи.

Хуманитарни организации казват, че средствата на разположение са оскъдни не само заради хуманитарната помощ, оказвана на Украйна и украинските бежанци, а заради значителните разходи за оръжейни доставки, отбелязва ДПА.

В същото време ООН казва, че има нужда от 55 милиарда долара за справяне с кризите.

Фредерике Родер, директор в организацията "Глоубъл ситизън", разкритикува липсата на конкретика в комюникето на Г-7 и припомни все така непостигната цел за предоставяне на бедните страни на 100 милиарда долара на година за защита срещу климатичните промени.

Той добави, че германската роля в тази насока е особено разочароваща, предвид това, че Германия, която е най-голямата икономика в ЕС, продължава да се фокусира върху преговорите за нови газови инвестиции вместо да поеме по пътя на едно бъдеще, свободно от изкопаемите горива. Ако Германия не промени фокуса си, то това бъдеще не би било възможно, допълни експертът.

От Япония ЕС обеща по-нататъшна подкрепа за Киев и ще включи още 90 компании в 11-ия пакет със санкции

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се срещна с президента на Украйна Володимир Зеленски в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, предаде ДПА.

По време на срещата Мишел обеща на украинския президент по-нататъшна подкрепа от страна на ЕС в борбата на Украйна срещу руската инвазия.

"ЕС ще работи заедно с партньорите от Г-7 за насочване на усилията си към всеки стълб на руската икономика, за да гарантира, че военната машина на Путин ще се провали", заяви говорителят на Мишел - Баренд Лейтс относно разговора между двамата лидери-

Мишел се е изказал и в подкрепа на усилията за приемане на многогодишен план за оказване на финансова помощ за Украйна, каза говорителят. Такъв проект би бил доказателство за дългосрочния ангажимент на ЕС към борбата на Украйна срещу незаконната война на Русия. Мишел също така е похвалил Зеленски за неотдавнашните съдебни реформи, извършени в Украйна и за усилията му в борбата с корупцията.

ЕС ще включи в 11-ия си пакет със санкции над 90 компании, нарушаващи досегашните въведени санкции срещу Русия, пък заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред германската телевизия Цет Де Еф.

Около 8 от тези компании са регистрирани в Китай, поясни тя.

"Ние имаме сериозното намерение да прекратим заобикалянето на санкциите", подчерта Фон дер Лайен. Тя добави, че 90-те компании, които ще попаднат в 11-ия санкционен пакет са от целия свят, като срещу тях има доказателства, че те нарушават санкциите, тоест доставят забранени стоки в Русия от ЕС, като преминават през трети страни.

Зеленски се срещна с Шолц, Сунак и Макрон, както и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се срещна в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Хирошима с германския канцлер Олаф Шолц, предаде Ройтерс.

По-рано днес Зеленски имаше срещи подобни двустранни срещи с лидерите на Франция, Великобритания Италия и Индия. Планирани са още негови двустранни срещи с други лидери.

След двустранната среща Зеленски написа в Телеграм, че по време на нея той е благодарил на Германия за отбранителна помощ, която Украйна ще получи от германската страна.

Зеленски и Шолц се видяха на 14 май в Берлин по време на европейската обиколка на украинския лидер. Там Зеленски се срещна и с германския президент Франк-Валтер Щайнмайер.

По-рано днес германският канцлер Олаф Шолц заяви, че неговото правителство иска приемането на прагматични мерки за предотвратяване на избягването на санкциите, наложени на Русия заради нейната инвазия в Украйна, припомня агенцията.

Байдън използва форума за сверка на часовника с лидерите на Австралия, Япония и Индия в отпор на Китай

Президентът на САЩ Джо Байдън се опита да мобилизира сътрудничество срещу китайското влияние в Индо-тихоокеанския регион на среща в кулоарите на форума на Г-7 в Хирошима, предаде Асошиейтед прес.

Стопанинът на Белия дом взе участие в разговори в така наречения формат КУАД (Четиристранния диалог за сигурност между САЩ, Австралия, Япония и Индия). Особеното тук беше, че срещата първоначално беше планирана за другата седмица в Сидни, но бе пренасрочена за днес за кулоарите на лидерския форум на Г-7, за да може Байдън да се съсредоточи изцяло върху сложните политически преговори с Конгреса във Вашингтон за повишаването на дълговия таван на САЩ и избягването на изпадането на американското правителство в неплатежоспособност.

В обща позиция след срещата лидерите от КУАД се обявиха за поддържане на мира и стабилността в Индо-тихоокеанския регион и "против всякакви едностранни действия за силово изменение статуквото в региона", посочва Ройтерс.

Те изразяват и "сериозно безпокойство от милитаризирането на зони, които са предмет на междудържавни териториални спорове, и опитите да се пречи на други държави да разработват природните богатства в крайбрежните си води", се допълва в комюникето.

Байдън заяви след срещата, че "до голяма степен бъдещето на нашия свят" ще се определи именно в Индо-тихоокеанския регион, посочва ДПА.

"Нашата мисия остава неизменна. Да сбъднем виждането си за свободен, отворен, сигурен и благоденстващ Индо-тихоокеанския регион", каза той.

Откакто Байдън е президент, Индо-тихоокеанският регион се превърна в една от основните оси на неговата външна политика, отбелязва ДПА.

В кулоарите на срещата в Хирошима той имаше и отделен разговор с австралийския премиер Антъни Албанезе, в който увери министър-председателя, че провалилата се негова визита в Австралия ще се състои на друга дата и поднесе извиненията си пред него за отмяната ѝ. Албанезе от своя страна заяви, че проявява разбиране предвид обстоятелствата. Като компенсация Байдън покани австралийския министър-председател на държавно посещение във Вашингтон.

Байдън изпрати и държавния секретар Антъни Блинкън да участва вместо него в понеделник във форум на върха на островните държави от тихоокеанския регион, който ще се състои в Папуа-Нова Гвинея. И тази визита на президента също беше отменена, за да има време той да се прибере във Вашингтон и да се посвети изцяло на вътрешнополитическата ситуация в САЩ.

Ако американското правителство изпадне в неплатежоспособност, това неминуемо ще предизвика сътресения в световната икономика, а подобен развой ще се окаже победа за Пекин, срещу чието влияние САЩ се опитват да мобилизират съюзниците си.

Асошиейтед прес отбелязва, че откакто е пристигнал в Хирошима, Байдън всъщност е посветил почти изцяло вниманието си на въпроса с дълговия таван, като прекарва голяма част от времето си пред монитор, на който по видеоконферентна връзка съветниците му го държат в течение за хода на преговорите във Вашингтон. Затова президентът страни от светлината на прожекторите на срещата, почти не прави публични изявления и дори си тръгна по-рано от работната вечеря на лидерите.

Това обаче създава противоречие в политиката му, защото от една страна, той се опитва да даде заявка за глобална лидерска роля на САЩ, но от друга, в ключови моменти като сегашния управлението му постоянно е съпътствано от вътрешнополитически драми като тази с дълговия таван, които пречат на активността му в международните отношения.

Съветникът в Белия дом Джейк Съливан призна, че световните лидери са поставили Байдън под натиск по въпроса за вътрешнополитическото противопоставяне във Вашингтон около дълговия таван. Но президентският прессекретар Карин Жан-Пиер заяви, че въпреки засиления интерес към начина, по който Байдън възнамерява да уреди вътрешнополитическия конфликт, който може да има значителни геополитически измерения, няма паника - поне засега.

Конкретно по темата Китай Съливан заяви, че лидерите от Г-7 желаят да си сътрудничат с Пекин "по въпросите от взаимен интерес". "Но желанието им е и да се уредят въпросите, свързани с Китай, които будят безпокойство у тях в различни сфери", каза съветникът.

Той изрази и позиция, често повтаряна от лидерите от Г-7, че тяхната цел е само да намалят рисковете, свързани с Китай, но не и пълен разрив в отношенията с Пекин.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата