четвъртък, 25 май 2023 г.

Росен Желязков разговаря на 4 очи с папа Франциск и му подари ръчно извезана икона (снимки / видео) Обновена!

 

Видео и редакция: Катя Стоянова/ BurgasNovinite.BG

Папа Франциск прие българска официална делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков в Апостолическия дворец във Ватикана и отправи послание за мир и разбирателство.

Желязков проведе разговор на четири очи с главата на Римокатолическата църква, след което се състоя и разширена аудиенция с представителите на Народното събрание. 

"Той пази прекрасни спомени от посещението си през 2019 г. Обръщението му за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война. Но най-вече обръщението му към българския народ с пожеланието му на този ден българска делегация да бъде приемана ежегодно е нещо много хубаво и положително, прекрасно", каза председателят на НС.

След аудиенция при Негово Светейшество папа Франциск, председателят на НС Росен Желязков се срещна с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.
Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин е идвал в България по покана на Бойко Борисов,  през 2016 година, на двудневната визита по случай третата годишнина от избирането на Папа Франциск и 25-годишнината на дипломатическите отношения между Светия престол и България.
А президентът Росен Плевнелиев удостои кардиналът с орден "Стара планина" I степен за неговите заслуги за развитието на отношенията между Република България и Светия престол.

"Поощриха процеса за нормализация на политическия ни живот", уточни Росен Желязков.

С изключителното съдействие на евродепутата Андрей Ковачев, българското посолство в Рим и българското посолство във Ватикана, Вида Боева Попова и КЦ "Иван Михайлов" в Битола, тази година събитията посветени на 24 май и посещението на българската делегация се отразяват и от BurgasNovinite.BG от журналиста и собственик на медията Катя Стоянова. От името на КЦ "Иван Михайлов" бе възложено на журналистката Катя Стоянова в знак на почит към българската култура и писменост, да положи цветя и се поклони пред гроба на Св. Кирил.
 

Председателят на парламента подари на папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и св. Климент, а папата е дарил парламентарната ни делегация с пластика, на която са изобразени гълъб и цвете.

На празника на буквите Росен Желязков пожела "надежда и, разбира се любов":

        Видео: Катя Стоянова / BurgasNovinite.BG / Интервю с председателя на НС Росен Желязков

"На този празник, който е най-хубавият за мен празник, защото е свързан с книжовност, духовност, писменост, с това, което все повече забравяме, общението с книгите".

 

Базиликата "Сан Клементе" бе отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний в присъствието на много представители на българската общност в Италия. За съжаление химна посветен на 24 май "Върви, народе възродени", този път не бе изпълнен.

              Видео: Катя Стоянова / BurgasNovinite.BG Интервю с Десислава Атанасова / ГЕРБ, пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе". "Тук се помолих за здраве и успех на народа ни", каза Десислава Атанасова.

Литургията бе водена от Н.В. Пп. митрополит Антоний с участието на клирици от Българската православна църква и семинаристи от Софийска духовна семинария. Слово произнесе и председателят на НС.


                Интервю: Катя Стоянова / BurgasNovinite.BG  Интервю с Тошко Йорданов от ИТН

През 6 век на мястото на древния храм е издигната величествена базилика, в която са запазени фрески с теми от живота на св. Климент. През 861 г. св. Кирил Философ намира тялото на Св. Климент в Крим. Шест години по-късно той и Методий са поканени от папата в Рим и вземат останките на св. Климент с тях. Тялото на св. Климент е тържествено препогребано в Сан Клементе. Година по-късно Кирил умира в Рим. Методий иска позволение да вземе тялото в Гърция, но папата отказва и тогава Методий измолва Кирил да бъде погребан в Сан Клементе. По време на Френската революция тялото на св. Климент е преместено и се изгубва. По-късно доминикански монаси намират парченце от него и то е поставено отново в Сан Клементе.
От тази първа базилика е останала криптата, в която се намира гробът на равноапостола св. Константин-Кирил Философ (погребан там 869 г.). Той е обкръжен от мемориални украшения, подарени от различни славянски народи. През 1929 г. там е поставена мозайка, подарък от Българската православна църква, с портрета на св. Кирил и с надписи на български и италиански език. При гроба редовно се извършват молебени и литургии, често в присъствието на държавни глави и политици от славянските страни.
През 1084 г. южната част на Рим е разграбена от норманите под предводителството на Робер Гискар. Петнадесет години след това настоятел на Сан Клементе става папа Паскалий II и отново построява наземната част на базиликата. Нейното главно украшение е забележително съхранена мозайка от 13 век. В един от параклисите до олтара се намира картина, изобразяваща папа Адриан II, който посреща Кирил и Методий в базиликата Санта Мария Маджоре и освещава славянската азбука и написаните на нея книги. При изграждането на новата сграда средното ниво е засипано, а най-горната част на базиликата от ІV в. е разрушена при заравняването, в резултат на което най-горния ред стенописи са запазени на ниво до пояса на фигурите. Понастоящем изградения през ХІІ век храм включва комплекс от вътрешен двор ограден с колонада, с малък фонтан, от който се преминава в трикорабна базилика дълга 45 м и широка 25 м. В края на стената на вътрешния двор до базиликата е изградена ниска камбанария.
През 1719 г. Карло Стефано Фонтана завършва новата фасада в стил барок.

След тържествена православна литургия и молебен пред мощите на Свети Кирил в базиликата "Сан Клементе", председателят на парламента Росен Желязков разговаря с държавния глава на Суверенния Малтийски орден Фра Джон Дънлап.
На 3 май т.г., Фра Джон Дънлап бе избран за Велик магистър на Малтийския орден. Лейтенант на Великия магистър, канадец, на 66 години, той е първият рицар с обети от чужбина, избран начело на мирския религиозен орден. Той ще остане на поста десет години. Клетвата се проведе в църквата „Дева Мария на Авентинския хълм“.
Фра Дънлап е международно известен адвокат. Роден в Отава, Канада, през 1957 г., фра Дънлап е адвокат, приет в адвокатската колегия на щата Ню Йорк и адвокат от адвокатурата на провинция Онтарио. През 1986 г. се присъединява към адвокатската кантора Dunnington, Bartholow & Miller в Ню Йорк, като става неин партньор през 1993 г. Специализира корпоративно и имиграционно право. Международно уважаван юрист, от 1997 г. е правен съветник на Постоянната наблюдателна мисия на Светия престол към ООН.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата