неделя, 7 май 2023 г.

Иван Гешев: В колата бях със служители от НСО, чу се взрив, ние се отдалечихме; не ме е страх

  

                   Снимка: Булфото

Главният прокурор е бил без семейството си в автомобила, пред който в понеделник избухна взрив. Това потвърди Иван Гешев в интервю пред журналиста от БНТ Иво Никодимов и заяви, че в колата е бил със служители от НСО.

"Бях със служители от НСО, както съм почти всеки път. И причината да отговоря на вашите въпроси е, че явно тече опит за подменяне на основния въпрос. А основният въпрос е "нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив и в кои години живеем и в кои години се връщаме", коментира Гешев.

Той отдава разминаванията в говоренето по темата на интерпретации на негови съобщения, с които неформално е отговорил на журналисти.

"Аз написах, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това мисля, че е нормалната реакция на всеки нормален човек в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си, което наложи да съобщя във "Фейсбук", че не съм правил и няма да правя официални изявления по случая. Но явно това се оказа недостатъчно и сега в момента се налага да отговарям на този въпрос. А иначе вероятно не е съобразил изказването си г-н Сарафов, но аз не възприемам като нещо лошо да се извиниш за грешката си. Аз не чух министърът на вътрешните работи да се извини за това, че каза, че има заподозрян за този атентат и за този взрив", отбеляза обвинител номер едно.

Оказа се още, че кортежът с главния прокурор не е спрял след взрива, а е продължил движението си към столицата, пише БНТ.

Иван Гешев не коментира твърденията на служебния вътрешен министър за силата на взрива като подчерта, че само експертизите могат да дадат точен отговор на въпроса.

Обърна внимание обаче, че предварителните заключения за сила с 3 килограма тротилов еквивалент са направени от служители на Отряда за борба с тероризма, който е към МВР.

"Сега аз не мога да отговоря защо служебният вътрешен министър г-н Демерджиев прави някакви изказвания. Най-малкото той не е посетил местопроизшествието. На следващо място, според НПК, той не участва в това разследване и няма право да разгласява информация. Разследването се води от следователи от НСлС. На следващо място - неговите собствени служители устно са заявили пред следователи от НСлС, че става въпрос за взрив с поне 3 килограма тротилов еквивалент. Така че тези изявления на министър Демерджиев аз не желая да коментирам", подчертава главният прокурор и продължава:

"Този израелски експерт, вярвайте ми, който трябва, знае кой е. Той има богато минало и е виждал много повече взривове, отколкото министър Демерджиев. Така че, без да го обидя, по-скоро мога да кажа, че се доверявам повече на мнението на този човек, който в някаква степен е част от историята на държавата Израел, отколкото на министър Демерджиев".

Иван Гешев потвърди, че маршрутът, по който се е прибирал в София, е често използван.

"Прибирах се по обичаен маршрут. На завой по този маршрут се чу взрив. В близост до мястото, където избухна този взрив, може би на 10-ина метра има мост. За съжаление, в този ден по цялото трасе имаше доста оживено движение. И само две-три минути, след като ние продължихме с колата, се разминахме с повече от 10 коли, които се движеха посока Самоков. И това, което най-много се радвам, е, че в този ден не пострадаха невинни български граждани. Отдалечихме се посока София и колегите, с които бях от НСО, ме заведоха в сградата на НСО. Шофьорът ми обясни, че е останал с впечатление, че колата в един момент не се движи. А това, че сме се отдалечили от мястото, доколкото разбрах, е протокол, който спазват служителите на НСО", разказва още Иван Гешев. 

Той коментира и че в момента в Ню Йорк изпълнява планирана с месеци програма и има срещи. 

"Виждате какви са проблемите в България с престъпността и за да осигурим спокойствие за българските граждани трябва да развиваме партньорските си взаимоотношения. На следващо място, ако наруша програмата, това ще покаже, че ме е страх. Вярвайте ми, не ме е страх. Някои други хора трябва да ги е страх", подчерта главният прокурор Иван Гешев.

 Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата