вторник, 2 май 2023 г.

Експерт по антитероризъм: Съмнявам се, че бомбата е била с 3 кг тротилов еквивалент

  

           Снимка: Нова телевизия 

Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка. Това е мнението на дългогодишния бивш служител от сектор антитероризъм Гален Ганчев. Според него такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати. Тогава - като начин за разчистване на сметки и терен в подземния свят.  Пред Нова телевизия с Мариета Николаева коментира взривното устройство срещу кортежа на главния прокурор с уговорката, че още липсва ясна информация и детайли.

От опита си казва, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

"Ако се реализира с огнестрелно оръжие - могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато самото взривяване изисква сериозна подготовка. Поставяне на взрива на точно място. Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент", посочва Ганчев.

Според него, разследващите са избързали с първоначалните информации, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент. "Съмнявам се, че толкова е тротиловият еквивалент - от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване - когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол", твърди той.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев. "Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект".

Опитът за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев затвори за повече от 24 часа пътя София-Железница-Ковачевци-Белчински. 

Всички в района знаят за инцидента, но малцина са тези, които са станали свидетели на експлозията. Очевидци разказаха пред Нова телевизия, че са усетили силно взривната вълна, а след това са видели и пушек. Малко по-късно пътят вече е бил затворен от полиция.

"Имаше много силен взрив и взривна вълна, усети се", коментира Станимир Киров, който е бил на броени метри от взрива.

Според собственика на вилна зона Ярема Веселин Герджиков, от мястото на взрива ги делят неповече от 300 метра. Вчера полицията не го пуснала да стигне до имота си.

"Завоят, на който се е случил инцидента е доста остър, с неприятен вираж, лично аз минавам от там със скорост не по-висока от 30-40 км", споделя Герджиков. По думите му мястото на експлозията едва ли е случайно, като пътят е доста натоварен. "И децата ни редовно пътуват по този път, какво може да се случи с някого, който няма нищо общо с тези неща".

След взрива целият район и всички пътеки са обходени от полицията, разказват ни местните.

Пред bTV Румен Ралчев, председател на Националния съюз "Безопасност и охрана" и бивш служител на НСО заяви, че семейството на Гешев не е пътувало с него. 

"Гешев не е пътувал със семейството си. Не знам от къде излезе първоначално тази версия. Той не е длъжен да потвърждава или отрича. Някъде излезе в пространството, че щом е почивен ден е бил със семейството си. Това показва още веднъж, че се наслагват полуистини и откровени лъжи", поясни Ралчев.

Според него са се насложили много допълнителни детайли, които не са истина.

"Кой е казал, че местопроизшествието, там където е взривът, е запазено така както е било. Това е остатъкът. Тиражират се версиите за изтичане на информация от близкото обкръжение, НСО и т.н. Този маршрут не се използва за първи път и тези, които са от по-близкия кръг на г-н Гешев знаят колко пъти използва месечно този път", допълни Румен Ралчев.

По думите му фактът, че точно над взрива има цъфнали цветя и те не са закачени, показва, че нагоре взрив не е имало, а той е бил отправен в друга посока.

На същото трасе през 2003-а година по сходен начин - с взрив до банкета, е атакуван бившият шеф на "Мултигруп" Илия Павлов. И тогава се е разминало само с щети по автомобила.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата