четвъртък, 18 май 2023 г.

Продадоха най-старата еврейска Библия в света за рекордните 38,1 млн. долара

 

Най-старата и най-пълна еврейска Библия в света бе продадена на търг за 38,1 милиона долара. Цената бе достигната само за 4-минутно оспорвано наддаване между двама купувачи, посочват от аукционна къща "Сотбис" в Ню Йорк.

Така Библията се превърна в най-ценния печатен текст или исторически документ, продаван някога на търг. Тя беше купена от бившия американски дипломат от израелски произход Алфред Моузес от Вашингтон, от името на американска организация с нестопанска цел, която ще я подари на Музея на еврейския народ в Тел Авив.

"Еврейската Библия е най-влиятелната книга в историята и представлява основата на западната цивилизация. Радвам се да знам, че тя принадлежи на еврейския народ", каза Моузес, който бе посланик при президента Бил Клинтън.

Древният ръкопис, по-известен като "Кодексът Сасун", е най-ранната и най-пълна запазена еврейска Библия. Тя е написана на пергамент около 900 година или в Израел, или в Сирия. Името ѝ идва от предишния ѝ собственик - Дейвид Соломон Сасун, който я купува през 1929 година.

Ръкописът свързва Ръкописите от Мъртво море, които датират още от трети век пр.н.е., и съвременната форма на еврейската Библия.

Той е един от само два кодекса или ръкописа, съдържащи всичките 24 книги на еврейската Библия, които са оцелели до съвременната епоха, значително по-пълен от Алепския кодекс и по-стар от Ленинградския кодекс - две други известни ранни еврейски библии.

"Кодексът Сасун", който се е премествал през цялата си история, е бил представян пред публика само веднъж в миналото - през 1982 г. в Британската библиотека в Лондон, каза Орит Шахам-Говер, главен уредник на Музея на еврейския народ.

Цената му надмина тази от продажбата на "Лестърския кодекс" - колекция от научни трудове на Леонардо да Винчи, която смени собственика си през 1994 година за сумата от 30,8 милиона долара.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата