петък, 26 май 2023 г.

На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

  На 2 юни откриват в Бургас фотоизложбата „Далеч от Африка“

Фотоизложбата „Далеч от Африка“ ще се представи в периода 2 -20 юни в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Експозицията включва фотографиите на двама известни артисти - професионалният фотограф Атанас Кънев и театралната режисьорка Елена Панайотова. Официалното откриване ще се състои на 2 юни /петък/, от 18.00 часа.

На 3 юни, от 10.30 часа, в залата ще се проведе ателие за младежи на тема „Улична фотография“ с водещ Атанас Кънев.

Изложбата представя програмата „Артисти за деца“, продуцирана от Фондация "ДЕН ГРИ" и ръководена от Елена Панайотова в Кения (2011- 2017) и България (2002- 2017). В този проект са били въвлечени 5000 деца и младежи в риск и 300 артисти от Африка и Европа, обучени от български екип в практиките на приложен театър. През 2016 г. програмата е сред осемте проекта от общо 1800 от цял свят, подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно разнообразие в света

Фототворбите отразяват процеса на въвличане на африкански артисти и деца в риск в творчески обучения и създаване на театрални фестивали върху местни легенди и приказки на брега на езерото Виктория в Кения. Включени са и документални кадри от Кения и Занзибар. Изложбата повдига въпроси за ролята на документалната фотография, като популяризира уникален български модел за прилагане на сценични изкуства за социална промяна.

Проектът е финансиран от НФ Култура по програма „Социално ангажирани изкуства“. Събитието се реализира с партньорството на Община Бургас.

* Атанас Кънев е фотограф на свободна практика с над тридесет годишен опит в репортажната фотография във вестниците „24 часа“ и „Марица“ в град Пловдив. Носител е на множество награди, участва в поредици съвместни и самостоятелни изложби, водещ е на творчески ателиета по фотография. Атанас Кънев е емблематичен автор на Пловдив и е част от екипа на международната програма “Артисти за деца” на Фондация "ДЕН ГРИ". Някои от неговите награди и участия включват:

2019-2018 Соло изложби в галерия „Константин“, Вердерон, Франция

2013 Голямата награда от фотоконкурс „Улици“, Пощенска банка

2012 Награда за „Фото есе“ на Canon в конкурса „Снимка на годината България 2012“

2011 Награда за „Репортажна фотография“ на Canon в конкурса „Снимка на годината България 2011“

2009 Награда „Пловдив“ за изложбата „Експресия“ съвместно с живописеца Жорж Сопаджиев в галерия „Бовиел“ в Пловдив и за репортажната си фотография.

2007 Колективна изложба "Снимки от страниците“, Градската художествена галерия, Пловдив и други.

* Елена Панайотова е режисьор, педагог и продуцент, изиграла ключова роля в появата на нови тенденции в театралните практики у нас. Тя е доктор по театрални изкуства, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия, и департамент „Театър“ към НБУ. Съосновател и председател на управителния съвет на фондация „Ден Гри“, чрез която продуцира и ръководи над 100 международни творчески събития и изяви. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието, въвличат над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. Панайотова има множество награди като театрален режисьор на над 30 драматични, оперни и куклени спектакли, които са били част от различни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът „Майка“ на Зорница София, който излезе тази година, е вдъхновен именно от работата ѝ с „приложен театър“ на няколко континента.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

 

Новините от днес и със задна дата