сряда, 10 май 2023 г.

Затвор за италианци, отказали химиотерапия за 17-годишната си дъщеря, давали ѝ витамин С

 

Касационният съд в Италия потвърди 2-годишните ефективни присъди на съпрузи, признати за виновни в непредумишленото убийство на 17-годишната им дъщеря, страдала от остра лимфобластна левкемия, съобщиха местните медии.

Родителите на Елеонор Ботаро от Падуа отказали детето им да бъде лекувано с химиотерапия, вместо това решили да й прилагат алтернативна терапия с акупунктура и витамин С. Така на 29 август 2016 година момичето издъхнало. 

Три съдебни инстанции са потвърдили вината на съпрузите, като според прокуратурата на Елеонор никога не била дадена свободата сама да избере лечението си. Според лекуващите онколози при подходящо лечение момичето е имало около 80% шанс за възстановяване.

В мотивите към присъдата магистратите пишат, че родителите са отказвали на Елеонор да се прилага каквото и да е лекарство, "дори се противопоставиха на антибиотичната и температуропонижаващата терапия и се оплакваха, че медиците са й давали нурофен".

Рита и Лино Ботаро не са се признали за виновни. Пред магистратите майката Рита заявява: "Вярвам в божествената справедливост, не съм направила нищо лошо, бих направила отново всичко, което направих". Решението не подлежи на обжалване.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата