четвъртък, 11 май 2023 г.

Съдът реши: 1 млн. лв. от застрахователи за момче, изгубило майка си и баба си в катастрофа

  

Апелативният съд във Варна осъди застрахователно дружество да заплати на 18-годишния Иван Тодоров, тежко пострадал при катастрофа преди 4 години, обезщетение за неимуществени вреди в размер от 1 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на съда.

Тежкият инцидент стана на 17 юни 2019 г. на пътя от Варна към село Въглен. Зад волана на лекия автомобил "Сеат", в който пътуват момчето и 62-годишната му баба, е 42-годишната му майка. На Т-образно кръстовище става челен сблъсък с тежкотоварен автомобил "Даф". Майката и бабата на 14-годишния тогава Иван издъхват на място, а самият той е транспортиран в болница с много тежки травми. 

В продължение на месеци ученикът е в кома, след това изпада в будна кома. Общото му здравословно състояние е силно увредено без възможност за значително подобрение, според вещите лица. 18-годишният днес младеж е във физическа невъзможност да се грижи сам за себе си.

За причиненото пътно произшествие е било образувано досъдебно производство, което е прекратено поради смъртта на 42-годишната майка на момчето, която е шофирала колата. Застрахователят по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" обаче покрива отговорността за причинени на трети лица неимуществени вреди от процесното МПС.

Първото дело се гледа от Варненския окръжен съд, който решава, че на Иван трябва да бъде изплатено обезщетение в размер от 500 000 лв. По това време момчето вече е поставено под запрещение и баща му Добромир Тодоров обжалва решението, тъй като смята размера за занижен и несправедлив. Искът е срещу компанията, в която е застрахована гражданската отговорност на водача на автомобила, причинил инцидента.

Апелативният съд припомня в решението си, че "справедливост" по смисъла на Закона за задълженията и договорите не е абстрактно понятие, а е свързано с преценката на конкретните обстоятелства, специфични за всяко дело, които трябва да се вземат предвид при определяне размера на обезщетението.

Справедливостта, като критерий за определяне паричния еквивалент на моралните вреди, включва характера и степента на увреждане, обстоятелствата на настъпване, последиците, продължителността и интензитета на търпените негативни последици, възрастта на увредения и обществено-икономическото състояние в страната към конкретния момент.

В катастрофата 18-годишният Иван е изгубил своите майка и баба. Самият той е получил тежки травми, като състоянието му изисква 24-часови грижи и всекидневна рехабилитация. Възстановяването му отнема много време и средства, които неговият баща не може да осигури сам. Животът на детето е променен изцяло и необратимо - от жизнено, активно спортуващо момче се е превърнал в инвалид с пълна зависимост от чуждо обгрижване.

Съдът отчете младата възраст, множеството претърпени хирургични интервенции и непрекъснатите рехабилитационни процедури. Определяща за формиране на размера на обезщетението е безвъзвратността на цялостното увреждане на тялото и личността на ищеца, непрекъснатостта на търпените болки и страдания, както и нарушаването на емоционалния свят на момчето.

Като прецени тези ориентири, съдът определи обезщетение в максимален размер - 1 млн. лв., съобразявайки и практиката на съдилищата. В подобни размери обезщетения са определяни по едва няколко дела в България през последните 10 години.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата