вторник, 18 април 2023 г.

G-7 порица ядрената реторика на Москва и призова Пекин да се държи отговорно

  

Външните министри на страните от Г-7 днес осъдиха руската "безотговорна ядрена реторика" като "неприемлива" и призоваха Китай да действа като отговорен член на международната общността, предаде Ройтерс.

Министрите направиха изявленията си в комюнике при приключване на тридневната си среща в японския курортен град Каруидзава.

Коментарите в комюникето подчертават как двойният въпрос за руската военна намеса и опасенията от подобни действия от страна на Китай срещу Тайван, са били във фокуса на срещата, посочва Ройтерс.

"Безотговорната ядрена реторика на Русия и заплахата ѝ да разположи ядрени оръжия в Беларус са неприемливи", заявиха министрите.

"Всяко използване на химически, биологични или ядрени оръжия от страна на Русия ще бъде посрещнато с тежки последици."

Миналия месец руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи на територията на територията на своята съседка Беларус т.нар. тактически ядрени оръжия с по-малък обсег на действие. Москва твърди, че е била принудена да предприеме тази стъпка от разширяването на военния алианс на НАТО към границите на Русия.

Страните от Г-7 призоваха Русия да потвърди на думи и на дела, че ядрена война не може да бъде спечелена и не трябва да се започва, посочва ТАСС текстът от съвместното изявление на външните министри на страните от Г-7.

"Припомняме съвместното изявление на петте ядрени сили от 3 януари 2022 г. относно предотвратяването на ядрената война и надпреварата във въоръжаването и потвърждаваме отново, че ядрената война не може да бъде спечелена и не трябва да бъде започвана. Призоваваме Русия да потвърди - на думи и с дела - принципите, залегнали в изявлението", се казва в документа.

"Оставаме решени да засилим санкциите срещу Русия, да ги координираме и да ги прилагаме изцяло", се казва също в комюникето, публикувано днес след срещата. "Не може да има безнаказаност за военни престъпления и други жестокости, каквито са руските нападения срещу цивилни граждани и жизненоважна гражданска инфраструктура", заявиха министрите.

Те се договориха също така да продължат да оказват максимална подкрепа на Украйна.

Министрите заявиха, че са повторили призива си към Китай да действа като отговорен член на международната общност, като са се съгласили, че мирът и сигурността в Тайванския проток са от критична важност и се противопоставят на милитаризирането на Южнокитайско море от страна на Пекин.

Документът от срещата на външните министри беше подготвен като образец за световните лидери, който да използват на срещата на върха на Г-7, която ще се проведе в Хирошима следващия месец. Той засяга Иран, Мианма, разпространението на ядрени оръжия и други въпроси, но две кризи се открояват: Нарастващите заплахи от страна на Китай и военните му маневри около демократичен Тайван, и нахлуването на Русия в Украйна. Настоящата офанзива на Русия до голяма степен е спряна, а Украйна подготвя контранастъпление, но в световен мащаб е широко разпространено безпокойството от многократните заплахи на руския лидер да използва тактически ядрени оръжия, отбелязва Асошиейтед прес.

За всички български граждани в Италия и италианци в България 

 Per tutti i bulgari in Italia e gli citadini italiani in Bulgaria

Кредити за тези, които се нуждаят от ликвидност / Finanziamenti x chi ha necessità di liquidità / Социални, пенсионни и юридически услуги за българи в Италия и за италианци в България- Патронато/КАФ Servizi sociali, pensionistici e legali per i Bulgari in Italia e per gli Italiani in Bulgaria- Patronato/KAF! Tel: 3356318424 или на e-mail: info@sportellodelconsumatore.eu

Новините от днес и със задна дата